Millaisessa jamassa Suomen talous oikein on tuoreiden ennusteiden valossa? 4 kysymystä ja vastausta

Yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että hallituksen tavoitteet tärkeästä työllisyyden kasvusta eivät näytä tuoreiden lukujen valossa toteutuvan. Maailmantalouden epävarmuus nakertaa jo kotitalouksienkin luottamusta.

taloudelliset ennusteet
Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen
Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että hallituksen on löydettävä uusia keinoja kun sen työllisyystavoite näyttää karkaavan yhä kauemmas.Yle

Finanssikonserni Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen kuvailee valtiovarainministeriön (VM) tuoretta lähivuosien talousennustetta sanalla "herättelevä". Synkkänä hän ei sitä pidä.

Silti, jos hallitus haluaa pitää kiinni tärkeästä työllisyystavoitteestaan, täytyy sen löytää uusia keinoja, joilla sinne päästään muuttuneessa suhdannetilanteessa.

Uudessa talouskatsauksessa ministeriö ennakoi tälle vuodelle 1,5 prosentin kasvua. Lähivuosina kasvu hidastuu 1 prosentin tuntumaan. Työllisyys ei juuri tällä kasvuvauhdilla kohene, ja jää vuonna 2023 73,1 prosenttiin ennustaa VM.

Miten arvioit valtiovarainministeriön talousennustetta lähivuosille?

– Sanoisin kuten valtiovarainministeriö, että tämä ei ole niinkään synkkä ennuste, mutta tämä on mielestäni herättelevä ennuste, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

– Näyttää siltä, että myös VM:n ennusteessa talous kasvaa hitaammin kuin mitä aiemmin arvioitiin. Toisaalta hallituksen talouspoliittiset tavoitteet näyttävät karkaavan yhä kauemmas.

Pitääkö hallituksen muuttaa linjaansa?

– Riippuu siitä, mikä on hallituksen päätös tavoitteiden suhteen. Jos hallitus haluaa pitää kiinni 75 prosentin työllisyystavoitteesta ja julkisen talouden tasapainosta vaalikauden lopussa, silloin tarvitaan uusia toimia ja vielä enemmän kuin hallitusohjelmassa arvioitiin.

Minkälaisia hallituksen toimien pitäisi olla?

– Niitä on monia. Työllisyystoimia riittää varmaan etsittäväksi koko hallituskauden ajaksi. Tässä vaiheessa niitä ei ole vielä ennusteessa pystytty ottamaan huomioon. Niiden tarkastelupiste on vasta ensi keväänä kuten VM:kin sanoo. Paljon toiveita asetetaan nyt työmarkkinajärjestöjen työllisyystyöryhmille. Toisaalta toimille, joissa pohditaan, miten pidetään kiinni Suomen kustannuskilpailukyvystä. VM asetti myös paljon paineita palkkaneuvottelijoille.

Miten VM:n ennuste heijastuu yksityisen ihmisen talouteen ja elämään?

– Positiivisia piirteitä on näköpiirissä. Inflaation ennustetaan pysyvän hitaana ja se kohentaa ostovoimaa, vaikka palkankorotukset jäisivät maltillisiksi. Toisaalta työllisyyskasvun ennustetaan pysähtyvän, joten sieltä ei tule vahvistusta ostovoimaan. Jo nyt nähdään, että maailmantalouden epävarmuus alkaa näkyä kotitalouksissa kuluttajaluottamuksen heikentymisenä. Näin ostovoiman kasvu ei välttämättä välity kulutukseen, vaan saattaa jäädä yhä enemmän talletustileille odottamaan parempia aikoja.

Kärkkäinen huomauttaa, että kotitalouksien välillä on hyvin suuria eroja. Hallituksen päätökset korottaa pienimpiä eläkkeitä ja työttömyysturvaa tuovat näille kotitalouksille selvästi enemmän ostovoimaa aiempaan verrattuna.

– Keski- ja suurituloisilla palkansaajilla saattaa olla näköpiirissä ostovoiman heikentyminen tai ehkä hidas kasvu, Kärkkäinen summaa.

Lue myös:

Valtiovarainministeriö laskee hieman ennustettaan Suomen talouskasvusta – arvioi työllisyystavoitteen jäävän haaveeksi