Leikkiautoja ja huoltoasemaestetiikkaa, metsästysteemaa ja villisian pää – tällaisia ovat miesluolat Kainuussa, joissa tunti on lyhyt aika

Miesluola on miehen omalle tekemiselle ja viihtymiselle pyhitetty paikka.

Miesluola
Miesluola
Paltamolaisen Sami Korhosen miesluolassa voi astia retroa huoltoasematunnelmaa.Totti Toivonen / Yle

Kaipuu teiden varsilta kadonneille lapsuuden ajan huoltoasemille näkyy selvästi paltamolaisen Sami Korhosen miesluolassa.

Pari vuotta sitten nurkkiin kerääntyneet tavarat löysivät paikkansa. Korhosen miesluola on rakentunut hänen naapurissa sijaitsevaan rintamiestaloon. Jokaisella tavaralla on tarina tai historia, jonka mies tuntee.

– Ostin lapsena Salon Anttilasta Range Rover leikkiauton. Värjäsin sen pilalle, niin piti hommata uusi sen tilalle, kertoo Sami Korhonen.

Miesluola – man cave – on miehen omalle tekemiselle ja viihtymiselle pyhitetty paikka. Suomussalmelaisen Pasi Junttilan miesluola sijaitsee legendaarisen Raatteen tien naapurissa.

Metsästysteemainen luola on rakennettu entisen rajavartioaseman paksuseinäiseen kellariin. Suomussalmen metsästysseuran puheenjohtajan miesluolan seinällä komeilee muun muassa villisian pää.

– Tämä on täällä tärkein esine. Se on hieno jahtimuisto Venäjän puolelta.

Lisäksi Junttilan miesluolasta löytyy kaverin tuoma teeri, ex-appiukon ampuman ensimmäisen karhun talja ja hirvensarvet. Metsästysaiheisten tavaroiden keskellä aika kuluu.

– Tunti on lyhyt aika olla täällä. Jutellaan ja vietetään aikaa ystävien kanssa, sanoo Junttila.

Lue lisää: Tänne miehet pakenevat – kurkista viiden tavallisen suomalaisen miehen miesluolaan

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!