1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltojen talouskasvu jäämässä ensi vuonna 1,8 prosenttiin

Ekonomistien näkemykset ovat muuttuneet kesän aikana selvästi pessimistisemmiksi.

talouskasvu
Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota vähentää maiden välistä konttiliikennettä. Arkistokuva Los Angelesin satamasta.
Amerikkalaisten ekonomistien näkemykset talouskasvusta ovat muuttuneet kielteisimmiksi muun muassa kauppakiistojen vuoksi. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota vähentää maiden välistä konttiliikennettä. Arkistokuva Los Angelesin satamasta.Etienne Laurent / EPA

Amerikkalaiset ekonomistit ennakoivat, että maan talouskasvu hidastuu ensi vuonna alle kahteen prosenttiin, ilmenee tuoreesta kyselystä. National Association for Business Economics (NABE) kertoo, että tälle vuodelle ennakoidaan 2,3 prosentin kasvua ja ensi vuodelle 1,8 prosentin.

Vastaajien näkemykset ovat kesän aikana muuttuneet selvästi pessimistisemmiksi muun muassa yltyvän protektionismin ja kauppakiistojen takia. Vastaajista 80 prosenttia arvioi kehityssuunnan kulkevan lähiaikoina alaspäin, kun kesäkuussa tätä mieltä oli vasta 60 prosenttia.

Yli puolet vastanneista nimesi kauppapolitiikan keskeiseksi talouskehitystä heikentäväksi riskiksi ensi vuonna. Noin 85 prosenttia vastanneista on laskenut arviotaan talouskasvusta kauppapolitiikan vuoksi.

Lue myös:

Yhdysvaltalaisprofessori kauppasodasta: Jossain vaiheessa Trump löytää jonkun näennäisratkaisun, jota hän kutsuu voitoksi

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi