Hyppää sisältöön

Legendaarinen näyttelijä Kyllikki Forssell on kuollut

Näyttelijän mittava ura kesti 60 vuotta.

Kyllikki Forssell vuonna 2004. Kuva: Mari Lahti / AOP

Rakastettu näyttelijä Kyllikki Forssell on kuollut, kertoo Kansallisteatteri. Kyllikki Forssell kuoli kotonaan vaikean sairauden uuvuttamana tänään. Suru-uutisen Kansallisteatterille vahvistivat Forssellin omaiset.

Forssell oli kuollessaan 94-vuotias. Kyllikki Forssellin mittava ura näyttämöllä kesti yli 60 vuotta, ja siihen mahtui teatterin lisäksi suuria elokuvarooleja. Lue Ylen muistokirjoitus Forsselista täältä.

Forssellin unohtumattomia rooleja nähtiin muiden muassa Kansallisteatterin esityksissä Romuauton Lady, Katariina Suuri, Vaarallisia suhteita, Donna ja Kuolemantanssi sekä Helsingin Kaupunginteatterin Kvartetissa.

"Vahva asema ja arvostus"

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ottaa muun teatterin väen kanssa osaa omaisten suruun. Forssell jäi eläkkeelle teatterista vuonna 1992.

Myllyahoei ehtinyt työskennellä Forssellin kanssa, mutta kohtasi tämän vuonna 1998 vastavalmistuneena ohjaajana Kansallisteatterissa.

– Meillä oli näytelmän läpimenoharjoitus, ja Kyllikki tuli katsomaan sitä. Hän antoi sen jälkeen ihan oman palautteensa meille. Kaikki kuuntelivat todella tarkkaavaisena, mikä kuvasti sitä, että hänellä oli vahva asema ja arvostus näyttelijöiden parissa. Pelkästään se, että hän tuli paikalle, herätti paljon arvostusta, Myllyaho muistelee.

Kyllikki Forssellille myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1976 ja teatterineuvoksen arvonimi vuonna 1989. Hän sai Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnon vuonna 1991.

Forssellin yhdessä Raila Kinnusen kanssa kirjoittama omaelämäkerta Suurella näyttämöllä ilmestyi vuonna 2007. Kansallisteatteri järjestää suruliputuksen tiistaina 8. lokakuuta.

Lue ja katso lisää:

Kyllikki Forssell oli Suomen johtava teatteridiiva – suhde Esko Salmiseen teki hänestä aikansa kohujulkkiksen

Näin Esko Salminen ja Seela Sella muistelevat Kyllikki Forssellia – "Hän oli omassa lajissaan ainutlaatuinen"

Itse asiassa kuultuna: Kyllikki Forssell. Donna, diiva ja suomalaisen teatterin direktiivi. Kyllikki Forssell kertoo pitkästä ja loistavasta urastaan elokuvassa ja teatterista. Toimittaja on Leo Lehdistö. Ohjelma on vuodelta 2000.