1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saattohoito

Ylen kyselyyn vastanneet kansanedustajat kannattavat maakunnallista saattohoitokeskusta – kunnat ovat panostaneet omiin yksikköihinsä

Karinakodin sulkeminen nosti keskusteluun maakunnallisen saattohoitokodin.

saattohoito
Karinakoti Turun Hirvensalossa.
Turun Hirvensalossa sijaitsevassa Karinakodissa oli 20 potilaspaikkaa. Loppuvaiheessa paikkamäärää pudotettiin viidellä. Arkistokuva.Ida-Maria Sola / Yle

Yle Uutiset kysyi varsinaissuomalaisilta kansanedustajilta, pitäisikö Varsinais-Suomeen perustaa maakunnallinen saattohoitokeskus, joka hyödyntäisi toiminnassaan myös Turussa sijaitsevaa Karinakotia.

Saattohoitokeskus Karinakoti suljettiin kesäkuussa. Hoitopaikkojen määrä väheni, mikä vei pohjan kestävältä taloudelta.

Kyselyyn vastasi 9 kansanedustajaa 17:stä. Vastanneet suhtautuivat myönteisesti ajatukseen maakunnallisesta saattohoitokeskuksesta. RKP:n Sandra Bergqvist oli ainoana epäileväinen.

Hänen mielestään saattohoitoa pitäisi kehittää potilaan omalla paikkakunnalla, jossa olisi mahdollisuus saada hoitoa esimerkiksi omalla äidinkielellä.

Kokoomuksen turkulaisen kansanedustajan Saara-Sofia Sirénin mukaan kaikilla kunnilla ei jatkossa ole samanlaisia mahdollisuuksia järjestää palveluja.

– Nythän kunnat ovat hyvin eri tavoin järjestäneet ja pilkkoneet palvelujaan. Toiseksi kysymys on siitä, että palveluiden järjestäminen on kestävällä pohjalla eli on ne niin sanotut leveät hartiat.

SDP:n turkulainen kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta muistuttaa hallitusohjelmasta. Hänen mukaansa saattohoito kuuluu niihin sosiaali- ja terveyspalveluihin, jotka uudistetaan.

– Hallitusohjelmassa on kirjattu, että tulevaisuuden sote-palvelujärjestelmä perustuu maakunnallisiin itsehallintoalueisiin, ja varmasti saattohoito on osa sitä.

Kunnat panostaneet saattohoitoon

Kunnat ovat viime aikoina kehittäneet voimakkaasti omaa saattohoitotoimintaansa. Turun kaupunginsairaalan Kaskenlinnan osasto ja Salon terveyskeskuksen osasto tarjoavat erityistason saattohoitoa. Saattohoidon tukiosastopaikkoja löytyy Naantalin ja Kaarinan terveyskeskussairaaloiden vuodeosastoilta.

Saara-Sofia Sirén toivoo yhteistyön lähtevän kunnista.

– Tämänhetkinen lainsäädäntö ei mahdollista sitä, että voitaisiin ikään kuin käskeä, että lähdetään yhteistyöhön.

Eeva-Johanna Elorannan mukaan saattohoitopaikkojen palvelun laatu vaihtelee.

– Olisi tosi hienoa, että kaikki kuntalaiset olisivat samalla viivalla ja voisivat saada yhtä laadukasta saattohoitoa.

Ylen kyselyyn vastasivat Li Andersson (vas.), Sandra Bergqvist (r. ), Ritva Elomaa (ps.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Vilhelm Junnila (ps.), Esko Kiviranta (kesk.), Saara-Sofia Sirén (kok.), Katja Taimela (sd.) ja Johannes Yrttiaho (vas.).

Ylen uutiskirjekokeilu seuraa jokaisen kansanedustajan aktiivisuutta eduskunnassa. Tästä löydät ohjeet oman edustajasi kirjeen tilaamiseen sähköpostiisi.

Lue seuraavaksi