1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Tampereen pormestari Lauri Lyly ja kokoomusvaikuttaja Kalervo Kummola saivat huomautuksen – laiminlöivät velvollisuuksiaan

Tampereen kaupunginhallitus päätti huomautuksesta yksimielisesti maanantaina.

Tampere
Lauri Lyly
Tampereen pormestarin Lauri Lylyn (sd.) mukaan kohutun hallitusnimityksen valmistelussa ja käsittelyssä toimittiin viipymättä, kun asioista oli saatu täysi varmuus.Jyrki Lyytikkä / Yle

Tampereella tehtiin maanantaina kyseenalaista historiaa. Kaupunginhallitus antoi pormestari Lauri Lylylle (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtajalle Kalervo Kummolalle (kok.) huomautuksen velvollisuuksiensa laiminlyönnistä.

Pormestari sai Tampereella huomautuksen ensimmäistä kertaa pormestarimalliin siirtymisen jälkeen. Tampereella on ollut pormestari vuodesta 2007 lähtien.

Huomautus liittyy kaupungin omistaman pysäköintifirman Finnparkin hallitusvalintaan keväällä 2018. Sisäisen tarkastuksen mukaan asian käsittelyn puolueettomuus ja objektiivisuus vaarantuivat.

Huomautusta perustellaan sillä, että ylimmän johdon pitäisi toimia hyvänä, ei huonona esimerkkinä.

Hallitukseen nimettiin rikoksesta epäilty poliitikko

Tampere esitti SDP:n johtavan poliitikon Atanas Aleksovskin nimittämistä Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi, vaikka Alekovskia epäiltiin rikoksesta. Kaupungin omien ohjeiden mukaan tutkinnan kohteena olevaa ei saa valita hallitukseen.

Ennen nimitystä sekä Lyly, Kummola että konsernijohtaja Juha Yli-Rajala saivat poliisilta tiedon Aleksovskin rikosepäilystä. He kuitenkin pimittivät tiedon muilta päättäjiltä. Aleksovski oli itse ilmoittanut totuuden vastaisesti, että ei olisi epäiltynä rikoksesta.

Lisäksi johtotroikka keskusteli asiasta Aleksovskin kanssa konsernijaoston kokouksen tauolla. Näin Aleksovski pääsi vaikuttamaan oman asiansa käsittelyyn.

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala sai kaupunginhallitukselta kirjallisen varoituksen. Yli-Rajalan kuuleminen ei ollut julkinen, eli esimerkiksi hänen vastaustaan selvityspyyntöön ei julkaistu.

Poliisi on päättänyt jo aiemmin, että ei aloita asiassa esitutkintaa Tampereen kaupungin viranhaltijoiden toiminnasta.

Aleksovskin totuuden vastaisen ilmoituksen poliisi tutki, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta.

Kalervo Kummola
Tampereen konsernijaoston puheenjohtajan Kalervo Kummolan (kok.) mukaan päätöksenteon puolueettomuus ei vaarantunut eikä Tampereen kaupungille aiheutunut vahinkoa.Jani Aarnio / Yle

Lyly: lopputulos olisi ollut sama

Sekä Lylyltä että Kummolalta pyydettiin selvitys tapahtumista. Vastauksessa Lyly myöntää, että hallitusnimityksen käsittelyssä oli puutteita. Hän vetoaa kuitenkin siihen, että lopulta asiaan puututtiin.

– Jälkikäteen arvioiden voi valintaprosessi jättää huomautettavaa, mutta riippumatta siitä, missä järjestyksessä toimittiin vuonna 2018, asian saama lopputulos olisi ollut sama, kuin mihin nyt päädyttiin, Lyly sanoi vastauksessaan.

Kummola on samoilla linjoilla.

– Perusteltua aihetta jatkotoimenpiteisiin ei tässä asiassa ole etenkään, kun se johti tavoiteltuun tulokseen. Aleksovski jätti eronpyyntönsä, Kummola vastasi.

Aleksovski luopui sekä Finnparkin hallituspaikasta että Tampereen kaupunginhallituksen jäsenyydestä sen jälkeen, kun sai syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä syksyllä 2018, puolisen vuotta hallitusnimityksen jälkeen.

Rakennuksia Tampereen Muotialassa
Atanas Aleksovskin (sd.) rikosepäily liittyi Tampereen Muotialantiellä sijaitsevan tontin vuokraoikeuden siirtoon Kotilinnasäätiöltä rakennusyhtiölle. Rakennusyhtiö maksoi vuokraoikeudesta yli miljoona euroa.Antti Eintola / Yle

Osa valtuutetuista haluaa ottaa kantaa

Aleksovskin rikosepäily liittyi Muotialantiellä sijaitsevan tontin vuokraoikeuden myyntiin. Vuokraoikeus siirtyi Kotilinnasäätiöltä rakennusyhtiölle ilman kaupungin lupaa. Aleksovski on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.

Tammikuussa Aleksovski sai ehdollisen vankeustuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Tapauksen käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Lylyn ja Kummolan huomautus menee valtuustolle vain tiedoksi. Osa valtuutetuista on toivonut, että asia käsiteltäisiin perusteellisesti myös valtuustossa.

Päivitys 8.10.2019 klo 9.46: Konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan kuuleminen asiassa oli salainen, mutta kirjallisen varoituksen saamisesta kerrottiin julkisesti.

Lue lisää:

Tampereen pormestarille Lauri Lylylle ja Kalervo Kummolalle esitetään huomautusta Tampereella – eivät noudattaneet kaupungin omia sääntöjä

Yhdestä tontista alkanut sotku heijastuu jo Tampereen pormestariin ja Kalervo Kummolaan: Miesten ensimmäiset selitykset eivät riittäneet

Lue seuraavaksi