Hyppää sisältöön

Uutta riippusiltaa ei saadakaan vielä käyttöön Repovedellä – syyslomalaiset joutuvat turvautumaan venekyytiin

Uuden Lapinsalmen riippusillan avajaiset siirtyvät marraskuulle Repoveden kansallispuistossa.

Repoveden siltatyömaa syyskuussa 2019. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Lapinsalmen uuden riippusillan käyttöönotto viivästyy Repoveden kansallispuistossa.

Alkuperäisen arvion mukaan sillan avajaisia oli tarkoitus viettää viikon päästä. Avajaiset siirtyvät kuitenkin marraskuulle.

Sillan rakentamisessa on Metsähallituksen mukaan tullut vastaan odottamattomia lisätöitä. Lisäksi huonosta kelistä ja liukkaudesta johtuvat vaaralliset työolosuhteet työmaalla ovat hidastaneet rakentamista.

– Jouduimme muun muassa poraamaan syviä reikiä kallioperään terästangoille, jotka lujittavat kallioperää. Tärkeintä kuitenkin on, että rakennetaan kunnolla. Työ- ja asiakasturvallisuudesta ei saa tinkiä, puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta toteaa.

Metsähallitus järjestää syyslomaviikoille venekuljetuksen korvaamaan Lapinsalmen siltaa. Vene kulkee 12.-27.10.2019 päivittäin kello 10-17 Lapinsalmen parkkipaikan pelastustien laiturin ja Lapinsalmen taukopaikan välillä.

Venekyyti on maksuton. Vesistön yli pääsee ympäri vuorokauden myös käsivoimin toimivalla Ketunlossilla.

Lapinsalmen uusi riippusilta ylittää Kapiaveden kymmenen metrin korkeudessa. Pituutta sillalla on 50 metriä.

Vanha silta romahti

Uusi silta korvaa viime vuoden heinäkuussa Repovedellä osittain sortuneen riippusillan. Aiempi riippusilta hajosi, kun sen kiinnityksessä käytetty ankkuritanko petti.

Metsähallituksen tilaaman asiantuntijaselvityksen mukaan ankkuritangon virheellinen asento oli aiheuttanut sille taivutusrasituksen, jota ei ole todennäköisesti otettu siltaa suunniteltaessa huomioon. Virheasento oli mahdollisesti johtunut työaikaisesta suunnitelmamuutoksesta, inhimillisestä ajatusvirheestä tai sekaannuksesta.

Lisäksi silta on käytön aikana altistunut lievälle ylikuormitukselle niin käyttäjien kuin lumikuormankin takia. Ajoittaisen ylikuorman ja taivutusjännityksen katsotaan nopeuttaneen rakenteen väsymistä, mikä oli todennäköisesti aiheuttanut särön etenemisen ankkuritangossa.

Kouvolan ja Mäntyharjun alueella sijaitseva Repoveden kansallispuisto on yksi nopeimmin kävijämääriään kasvattaneista kansallispuistoista Suomessa.

Viime vuoden käyntimäärät kuitenkin romahtivat Lapinsalmen sillan mukana. Repovesi menetti viime vuonna 38 000 käyntiä vuoteen 2017 verrattuna. Kansallispuistossa kirjattiin silti reilut 134 000 käyntiä.

.
.