Hyppää sisältöön

Sodankylän kunnan talous romahduksen partaalla – kolme miljoonaa euroa miinukselle

Tämän vuoden alijäämä on pari miljoonaa euroa suurempi kuin kunnalle kertynyt vararahasto aiempien vuosien ylijäämistä.

Sodankylän kunnantalo Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

SODANKYLÄ Sodankylän kunta yrittää pysäyttää talouden romahduksen. Tänä vuonna tilikausi uhkaa mennä yli kolme miljoonaa euroa miinukselle, vaikka talouteen ryhdyttiin etsimään pikaisia säästökohteita jo toukokuussa.

Kunnanjohtaja Kirsi Virtanen esitti tiistaina kunnanhallitukselle, että kunta tekee loppuvuonna vain välttämättömät hankinnat. Myöskään uutta henkilöstöä ei palkata, ellei se ole välttämätöntä.

Kunnahallitus hyväksyi kunnanjohtajan ehdottamat uudet säästötoimet. Lisäksi se päätti myös erikseen rajoittaa koulutus- ja virkamatkoja.

Alijäämää ovat kerryttäneet liikaa maksettujen yhteisöverojen takaisinperintä sekä arvioitua korkeammat kulut. Ylimääräistä rahaa on kulunut erityisesti ikäihmisten palveluihin (850 000 euroa) ja erikoissairaanhoitoon (650 000 euroa).

Lisäksi verotulot ovat jäämässä talousarvion lukuja pienemmiksi.

Alijäämä pitää kattaa muutamassa vuodessa

Sodankylän kunnan tilikausi uhkaa mennä yli kolme miljoonaa euroa miinukselle. Tällaista alijäämää ei pystytä enää kattamaan aiempien vuosien ylijäämällä, sillä kunta teki viime vuonnakin puolentoista miljoonan euron alijäämän ja säästössä on enää reilu miljoona.

Tämänhetkisen tilanteen perusteella edellisvuosilta kertynyt ylijäämä muuttuu alijäämäksi siinäkin tapauksessa, että Sodankylä saa hakemansa harkinnanvaraisen korotuksen valtionosuuksiin.

Sodankylällä on muutama vuosi aikaa kattaa vuoden 2019 tilinpäätökseen kertynyt alijäämä, tai se joutuu kriisikuntien joukkoon. Lyhyellä aikavälillä kunta joutunee ottamaan lainaa, jotta se selviää menoistaan.

Lue lisää

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

.
.