1. yle.fi
  2. Uutiset

Ajoksen meriväylän syventämiseen suunnittelurahaa ensi vuodelle

Kemin Ajoksen meriväylän syventämisurakka voisi alkaa vuonna 2021.

laivaliikenne
Ajos, satama, laiva
Ajoksen väylän syventäminen on viimein myötätuulessa.Kimmo Hiltula / Yle

Hallitus esittää Kemin Ajoksen meriväylän syventämiseen 200 000 euron suunnittelumäärärahaa ensi vuodelle.

Ajoksen meriväylän suunnittelun loppuun viemisestä päätettiin budjettiriihessä. Suunnitelmien mukaan rakentaminen voisi käynnistyä vuonna 2021.

Ruoppaustyö kestää kaksi avovesikautta. Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu 26,5 miljoonaa euroa. Kemin Satamayhtiö investoi samassa yhteydessä sataman ruoppaukseen ja tekniikkaan noin 30 miljoonaa euroa.

Väylän syventämisen tarvetta on perusteltu ennen kaikkea Metsä Groupin mahdollisella biotuotetehtaalla, mutta myös Lapin kaivoshankkeilla.

Urakassa meriväylää syvennetään kaksi metriä kahteentoista metriin. Ajoksen meriväylän pituus on kaikkiaan noin 45 kilometriä, josta viisi kilometriä on suunnitelmissa ruopata.

Hallitus antoi maanantaina määrärahaesityksensä liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalle. Kaikkiaan määrärahoja on 3,5 miljardia euroa, mikä on runsaat 600 miljoonaa euroa kuluvan vuoden varsinaista talousarviota enemmän.

Lisäys aiheutuu hallitusohjelman mukaisista panostuksista muun muassa liikenneverkon parantamiseen, korjausvelan hallintaan sekä julkiseen henkilöliikenteeseen.

Lue seuraavaksi