1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kosovo

Kosovon vaalitulosta kuvataan vallankumoukseksi

Kosovoa itsenäistymisestä lähtien hallinneet "sotapuolueet" kärsivät tappion.

Kosovo
Itsemääräämisliikkeen puheenjohtaja Albin Kurti puhuu kannattajilleen vaalivoiton jälkeen Pristinassa.
Itsemääräämisliikkeen puheenjohtaja Albin Kurti puhuu kannattajilleen vaalivoiton jälkeen Pristinassa.Georgi Licovski / EPA

Kosovossa järjestettiin eilen sunnuntaina parlamenttivaalit, joiden tulosta paikalliset lehdet kuvaavat vallankumoukseksi.

Voittoon nousi kaksi oppositiossa ollutta puoluetta. Tappiolle jäivät Kosovoa kymmenen vuotta, eli maan itsenäistymisen ajan alusta lähtien johtaneet puolueet, joiden johdossa ovat olleet itsenäistymissodan sotasankarit.

Pääministeri Ramush Haradinaj'n Kosovon tulevaisuusliitto jäi 12 prosenttiin.

Suurimman äänisaaliin, 26 prosenttia, keräsi vasemmistolainen Itsemääräämisliike (Vetevendosje). Sen puheenjohtaja Albin Kurti noussee Kosovon uudeksi pääministeriksi.

25 prosentin ääniosuuden sai konservatiivinen Kosovon demokraattinen liitto.

Kurti on jo lupaillut, että entiset oppositiopuolueet alkavat tehdä yhteistyötä.

Kurtilla itsellään on tekemistä, että hän saa vakuutettua länsimaat siitä, että on vakavasti otettava poliitikko ja neuvottelukumppani. Nuorempana hän oli kiivas oppositioaktivisti, joka istui myös kaksi vuotta vankilassa.

Hänen puolueensa kannattajat ovat mellakoineet kaduilla ja kansanedustajat suihkuttaneet kyynelkaasua parlamenttitaloon.

Äänestäjien kyllästyminen

Kosovon politiikan asiantuntijat uskovat, että kosovolaiset ovat olleet perin kyllästyneitä maata johtaneisiin "sotapuolueisiin", joiden johdolla maa on joutunut entistä pahempaan välirikkoon entisen emämaan Serbian kanssa. Serbia ei hyväksy Kosovon itsenäistymistä.

Kosovo on asettanut serbialaisille tuotteille sadan prosentin tuontitullin. Toimenpiteen seurauksena EU:n välityksellä käydyt neuvottelut Serbian kanssa ovat katkenneet.

Nyt Kurti sanoo sanoo avaavansa neuvottelut uudelleen, mutta asiantuntijoiden mukaan hänellä on edessään suuria vaikeuksia.

Kosovon nuori valtio kaipaa paljon kohentamista. Maan talouskehitys, koulutuspalvelut ja terveydenhuolto ovat huonossa jamassa.

Asiantuntijat odottavat mielenkiinnolla, miten Kurti suhtautuu jatkossa Albaniaan. Hän on aiemmin kannattanut Kosovon ja Albanian yhdistämistä. Itsemääräämisliikkeen kannattajatkin laulavat Kosovon oman kansallislaulun sijasta Albanian kansallislaulua.

Kaksi oppositiopuoluetta on johdossa Kosovon vaaleissa

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi