Presidentti Trumpille arvosteluryöppy Syyria-päätöksestä: ”Katastrofaalinen virhe”, ”Kurdien pettäminen ja kuolemaan jättäminen”

Kongressissa puuhataan jopa Turkin Nato-jäsenyyden jäädyttämistä, jos se hyökkää Koillis-Syyriaan.

Syyria
Presidentit Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan
Presidentit Donald Trump ja Recep Tayyip Erdogan kuvattuna Naton huippukokouksessa Brysselissä viime vuoden kesällä.Robin Utrecht / AOP

Yhdysvalloissa moni republikaani on täysin tyrmistynyt presidentti Donald Trumpin päätöksestä vetää Yhdysvaltain joukot Pohjois-Syyriasta Turkin vastaiselta rajalta. Valkoinen talo ilmoitti yllättäen maanantain vastaisena yönä, että yhdysvaltalaisjoukot väistyvät Turkin operaation tieltä.

Trumpin tukijoihin lukeutuva republikaanisenaattori Lindsey Graham tuomitsi ensimmäisten joukossa ilmoituksen. Grahamin mukaan päätös on lyhytnäköinen ja tekeillä oleva katastrofi.

Graham varoitti, että kongressiin tuodaan puoluerajat ylittävä päätösesitys Turkin vastaisista pakotteista heti, jos se hyökkää Syyriaan. Lisäksi Grahamin ja demokraattisenaattori Chris Van Hollenin hahmottelemassa suunnitelmassa kongressi vaatisi Turkin Nato-jäsenyyden jäädyttämistä, jos Turkki hyökkää kurdijoukkoja vastaan.

Grahamin ohella myös moni muu republikaani on pöyristynyt siitä, miten Trumpin hallinto on kohtelemassa kurdeja, jotka ovat olleet sen vankkoja liittolaisia Isisin vastaisessa taistelussa Syyriassa.

Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham.
Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham.Jim Lo Scalzo / EPA

Trumpin hallinnon entinen YK-lähettiläs Nikki Haley ei maininnut twiitissään Trumpia nimeltä, mutta teki selväksi, että pitää päätöstä täysin vääränä. Haleyn mukaan Yhdysvaltain pitää aina seistä liittolaistensa rinnalla, jos odottaa heidän pysyvän Yhdysvaltain rinnalla.

Haley luonnehti kurdien roolia Isisin vastaisessa taistelussa merkittäväksi, ja heidän jättämistä kuolemaan isoksi virheeksi.

Senaatin ulkoasiainvaliokunnassa istuva republikaanisenaattori Marco Rubio varoitti, että Isis voi vetäytymisen jälkeen vahvistua uudelleen. Rubion mukaan tuhannet vangitut Isis-taistelijat voivat päästä vapaalle jalalle, kun kurdit joutuvat lähtemään taistelemaan Turkkia vastaan sen sijaan, että vartioisivat vangittuja Isis-taistelijoita.

Edustajainhuoneen republikaaniedustaja Liz Cheney puolestaan sanoi päätöksen uhkaavan Yhdysvaltain turvallisuutta. Cheneyn mukaan päätös viisveisaa vuoden 2001 terrori-iskujen opetuksista. Cheneyn isä Dick Cheney oli Yhdysvaltain varapresidentti WTC-iskujen aikana.

Liz Cheney varoitti, että tuhansien kilometrien päässä olevat terroristit voivat käyttää hyväkseen syntyviä turvasatamia ja hyökätä Yhdysvaltoja vastaan.

Presidentti Trump perusteli päätöstä twitterissä, että Yhdysvaltain on aika vetäytyä loputtomista sodista ja taistella vain siellä, missä se hyödyttää Yhdysvaltoja. Trumpin mukaan Turkin, Euroopan, Syyrian, Iranin, Irakin, Venäjän ja kurdien pitää nyt selvittää tilanne ja se, mitä aikovat vangituille Isis-taistelijoille tehdä.

Tosin aamuisen twiitin jälkeen ja arvostelun kasvamisen myötä Trump tviittasi muutaman tunnin päästä uudestaan ja varoitti Turkkia. Trump uhkasi tuhoavansa maan talouden, jos se tekee jotain, mitä hän "suuressa viisaudessaan pitää kiellettynä".

Syyriasta vetäytyminen ei ole ainoa asia, jossa Trump ja kongressin republikaanit ovat olleet eri linjoilla. Esimerkiksi Venäjän pakotteiden suhteen kongressi on ollut Valkoista taloa tiukempi. Ne menivät kongressissa läpi helposti puoluerajat ylittäen vuonna 2017, mutta Trumpilla kesti kuukausia vahvistaa ne.

Yhdysvalloilla on Pohjois- ja Koillis-Syyriassa noin tuhat sotilasta, jotka ovat tehneet yhteistyötä kurditaistelijoiden kanssa.

Lue lisää:

Syyrian kurdit varoittavat Turkin hyökkäyksen vaaroista: Isis-vankien ja al-Holin vartiointiin ei riitä sotilaita, jos Turkki iskee kurdialueelle

Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

USA:ssa Trumpin liittolainen vaatii presidentin Syyria-päätöksen kumoamista, Grahamin mukaan kurdien hylkääminen tahraa Yhdysvaltain kunnian