Sateet sammuttivat kaksi kuukautta raivonneen maastopalon Boliviassa

Presidentti Evo Moralesin politiikan katsotaan pahentavan metsäpalotilannetta.

Bolivia
Palanutta metsää San Ignacio de Velascossa, Boliviassa.
Palanutta metsää San Ignacio de Velascossa, Boliviassa.Jonathan Sarago / AFP

Eteläamerikkalaisessa Boliviassa rankkasateet ovat sammuttaneet valtavia tuhoja aiheuttaneet maasto- ja metsäpalot. Satelliittikuvista ei enää näy palavia alueita, kertovat Santa Cruzin maakunnan viranomaiset.

Palot alkoivat Brasiliaan rajautuvalla Chiquitanian alueella jo toukokuussa, mutta ne laajenivat rajusti elokuussa.

Arvioiden mukaan palot ovat tuhonneet neljä miljoonaa hehtaaria eli 40 000 neliökilometriä ruohomaata ja metsää. Ala vastaa suuruudeltaan Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Hämeen maakuntien yhteenlaskettua pinta-alaa.

Suuri osa palaneesta seudusta on ollut luonnonsuojelualuetta.

Viranomaiset varoittavat, että vaikka sateet ovat nyt ohi, auringonpaiste ja kuuma sää palaavat, mikä kasvattaa palojen riskiä. Alueelle oli siirretty 5 000 armeijan sotilasta sammutustöihin. He jäävät varmistamaan, ettei uusia paloja syty.

Itäisessä Boliviassa asuu paljon alkuperäisväestöä. He ovat olleet vihaisia presidentti Evo Moralesille ja maan hallitukselle, koska katsovat nykyisen politiikan aiheuttavan holtittomia maastopaloja.

Maastopaloja sytyttävät maanviljelijät, jotka raivaavat tulen avulla uutta viljelymaata. Moralesin hallitus on antanut maanviljelijöille luvan laajentaa kunkin tilan poltettavaa alaa viidestä hehtaarista kahteenkymmeneen hehtaariin.

Bolivian puolustusministeri Javier Zabaleta on syyttänyt myös "sabotöörejä", jotka sytyttävät palot uudestaan sen jälkeen, kun sotilaat ovat saaneet ne sammumaan, kertoo Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on makaaberia leikkiä. Me sammutamme tulen, mutta perässämme tulee ihmisiä, jotka sytyttävät ne uudestaan.

Perjantaina sadat tuhannet ihmiset marssivat Bolivian kaupungeissa vastustaakseen Moralesia ja hänen hallitustaan. Boliviassa järjestetään presidentinvaalit 20. lokakuuta.

Amazonian sademetsää tuhoutunut tänä vuonna ennätystahtiin – metsäpalojen määrä on vähentynyt syyskuun alussa

Lähteet: Reuters