Herätys: Eduskunta aloittaa budjettikeskustelun, punkkien määrä kasvaa, idässä ja pohjoisessa on huono ajokeli

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pääministeri Antti Rinne ja valtiovarainministeri Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Pääministeri Antti Rinne ja valtiovarainministeri Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä viime tiistaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus ja oppositio kiistelevät talouspolitiikasta – eduskunta aloittaa budjettikeskustelun

Eduskunta aloittaa tänään Antti Rinteen hallituksen ensimmäisen budjettiesityksen käsittelyn. Esityksessä valtion ensi vuoden menot nousevat 57,6 miljardiin euroon, ja esitys on kaksi miljardia euroa alijäämäinen. Oikeisto-oppositio on moittinut hallituksen lisäävän valtion menoja ilman tietoa tuloista.

Punkkien määrä kaupunkipuistoissa on lisääntynyt

Punkit eivät ole enää pelkkä saaristolaisten vitsaus. Turun yliopisto on tutkinut kesän ajan puutiaisten määrää kaupunkipuistoissa Turussa ja Helsingissä. Punkkien määrä on lisääntymässä. Tutkijatohtori Jani Sormunen muistuttaa, että punkit ovat aktiivisia pakkasiin saakka.

Tutkijatohtori Jani Sormunen vetää lakanaa Ruissalon maastossa
Tutkijatohtori Jani Sormunen vetää lakanaa Ruissalon maastossa. Puutiaiset tarttuvat valkoiseen lakanaan, sillä ne luulevat sitä sopivaksi isäntäeläimeksi.Minna Rosvall / Yle

Picasson signeeraama koevedos vai mustesuihkutuloste? – Kuopiossa alkaa väärennetyn taiteen oikeudenkäynti

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alkaa taideväärennysoikeudenkäynti, jossa kuopiolaista pariskuntaa syytetään lähes kolmestakymmenestä rikoksesta. Pariskunta kaupitteli kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden kuten Pablo Picasson signeeraamiksi väitettyjä koevedoksia. Kansallisgallerian mukaan vedokset olivat todellisuudessa pelkkiä mustesuihkutulosteita.

Taideteos
Poliisi epäilee esimerkiksi tällaista Picasson vedosta väärennökseksi.Toni Pitkänen / Yle

Yhdysvallat pehmensi lausuntoa vetäytymisestään Syyriasta

Yhdysvaltain hallinnon viranomaisen mukaan maa ei ole vetäytymässä kokonaan Syyriasta, vaan vain siirtää joukkojaan Syyrian pohjoisrajalta. Trumpin maanantainen ilmoitus vetäytymisestä sai aikaiseksi vastalausemyrskyn.

Yhdysvaltalaissotilaita turkkilaisen panssariajoneuvon vierellä al-Hashishan kylässä Syyriassa.
Yhdysvaltalaissotilaita turkkilaisen panssariajoneuvon vierellä al-Hashishan kylässä Syyriassa.Delil Souleiman / AFP

Luvassa lunta ja räntää

Matalapaine lähestyy Suomea idästä. Siitä yltänee lumi- tai räntäsateita jo päivällä maan itärajalle Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen, illalla ja yöllä myös Itä-Lappiin. Merialueilla ja maan keskivaiheilla tulee päivällä paikoin heikkoja sadekuuroja.

Tiistain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.