Siilinjärvi aloittaa yt-neuvottelut säästöjen löytämiseksi – valtuustolle esitetään kuntaveroprosentin korotusta

Neuvottelut koskevat kunnan koko henkilöstöä ja niillä haetaan pysyviä säästöjä.

Siilinjärvi
Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen
Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen. Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Siilinjärven kunta aloittaa yt-neuvottelut, joiden avulla pyritään löytämään säästöjä ja tasapainottamaan kunnan taloutta.

Yt-neuvottelut aloitetaan tuotannollisin ja taloudellisin perustein ja ne koskevat koko kunnan henkilöstöä. Säästötavoite on kolme miljoonaa euroa vuosina 2020–2022. Tästä summasta henkilöstömenojen osuus on miljoona euroa ensi vuoden aikana.

Keinoina ovat eläköityminen, muu vaihtuvuus sekä tehtävien ja työn uudelleenjärjestely, sekä myös lomautus, osa-aikaistaminen tai irtisanominen.

Tavoitteena on löytää ensisijaisesti pysyviä säästöjä. Säästöjä haetaan myös henkilöstön vapaaehtoisilla virka- ja työvapailla sekä miettimällä keinoja, joilla voi vähentää työtapaturmista ja sairauspoissaoloista aiheutuvia poissaoloja ja sijaisten tarvetta.

Siilinjärven kunnanhallitus päätti yt-neuvottelujen aloittamisesta maanantaina.

Lisäksi kunnanhallitus esittää valtuustolle kunnan tuloveroprosentin korottamista 21,25 prosentista 22,0 prosenttiin. Esitetty korotus toisi ensi vuonna kunnalle noin 2,5 miljoonaa euroa lisää tuloja. Valtuustoryhmät ovat aiemmin linjanneet, että ensi vuodelle ei tulisi verotukseen muutoksia, vaan veroperusteita tarkasteltaisiin vasta vuodelle 2021.

Siilinjärven tämän vuoden tuloksen arvioidaan jäävän runsaat yksitoista miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Viime vuonna alijäämää kertyi 4,5 miljoonaa euroa. Ensi vuosi on jäämässä ensimmäisen talousarvioversion perusteella noin 7,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kaikkiaan kumulatiivista alijäämää muodostuisi ensi vuodelle 17 miljoonaa euroa.