1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. psykologit

Maisteritasoisen psykologikoulutuksen tarve tunnistetaan – Oulun yliopiston koulutus palvelisi koko Pohjois-Suomea

Ylen tekemän kansanedustajakyselyn mukaan Oulun yliopistossa tulisi aloittaa psykologien maisterikoulutus.

psykologit
Oulun yliopistossa psykologiaa voi opiskella vain sivuaineena.
Arto Veräjänkorva / Yle

Oulun kaivattaisiin psykologikoulutusta maisteritasolla.

Pohjoisimmat yliopistot psykologian pääaineopinnolle ovat tällä hetkellä Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopisto. Ylen kyselyyn vastasi Oulun vaalipiirin kansaedustajista yli puolet, yhteensä 11 kansanedustajaa. Kymmenen kansanedustajaa yhdestätoista vastanneesta uskoo, että Oulun yliopisto voisi helpottaa tuntuvaa psykologipulaa Pohjois-Suomessa ja Lapissa.

Psykologikoulutusta Ouluun kannattivat kyselyssä kokoomuksen Mari-Leena Talvitie ja Janne Heikkinen. Keskustalaiset Hanna-Leena Mattila, Antti Rantakangas, Mikko Kinnunen ja Pekka Aittakumpu korostivat psykologipulan ratkaisemisen tärkeyttä pohjoisessa ja myös kautta maan. SDP:n Raimo Piirainen muistuttaa, että psykologeja tarvitaan myös harvaan asutuilla alueilla. Vihreiden Jenni Pitkon mukaan psykologeja tarvittaisiin enemmän kouluille ja matalan kynnyksen palveluihin terveyskeskuksiin. Vasemmistoliiton Merja Kyllösen mukaan vain kohdennettu koulutus vastaa konkreettiseen ongelmaan tietyillä alueilla, ja Hanna Sarkkinen on ehtinyt tehdä psykologikoulutuksen myöntämisestä Ouluun jo kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

– Oulun yliopiston koulutusvalikoimalla on suuri merkitys alueen työvoiman saatavuudelle ja Oulu tarvitsee psykologikoulutuksen, Hanna Sarkkinen toteaa.

Lapset yhä levottomampia

Muun muassa Oulun sivistyspalveluissa psykologeista on suuri vajaus. Oulun sivistyspalveluissa on keskimäärin yksi psykologi 1100:aa oppilasta varten ja paikoin jopa 1500:aa oppilasta varten, kun Psykologiliiton suositus on yksi psykologi 800:a oppilasta kohti. Tällä hetkellä Oulussa on haettavissa viisi avointa psykologin tehtävää.

Kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapasen mukaan lasten ja nuorten käyttäytymis- ja oppimisongelmat ovat selvästi voimistuneet. Hän toivoisi resurssilisäyksiä sekä analyysia lasten ja nuorten pahoinvoinnin syistä. Haapasen mielestä erityistä tukea vaativien oppilaiden sijoittaminen tavallisiin luokkiin ja avoimet oppimisympäristöt eivät sovi kaikille lapsille.

– Varsinkin pienet pojat näyttävät oirehtivan erittäin voimakkaasti. Toinen piikki on lukioikäisissä tytöissä, Satu Haapanen kuvailee.

Yliopiston valmistelema psykologien koulutuslupahakemus käsitellään keväällä 2020 ministeriön ja Oulun ylipiston neuvotteluissa.

Juttua täydennetty 10.10. kello 9.22: Lisätty juttuun vihreiden kansanedustaja Jenni Pitkon sekä SDP:n Raimo Piiraisen kommentit.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi