"Tälle ikäryhmälle ei keskimäärin ole yhtään mitään toimintaa" – Löydetyt miehet on aloittamassa uusia ryhmiä Kainuussa

45–65-vuotiaille miehille suunnattu syrjäytymistä ehkäisevä vertaistukitoiminta käynnistyi Kainuussa vuosi sitten.

syrjäytyminen
Yksinäinen varjo
Aikuinen mieskin voi syrjäytyä. Kainuussa asialle halutaan tehdä jotain. Kuvituskuva.Arto Loukasmäki / Yle

Aikuisten miesten syrjäytymistä ehkäiseviä Löydetyt miehet -ryhmiä on tällä hetkellä käynnissä Kajaanissa, Kuhmossa, Paltamossa, Suomussalmella ja Sotkamossa. Kuun lopussa yksi ryhmä aloittaa myös Puolangalla. Myös Ristijärven ja Hyrynsalmen ryhmien perustamista suunnitellaan.

Ryhmien kehittäjä Harri Smedbergin mukaan tähän mennessä ryhmiin on ollut tulokkaita enemmän kuin ryhmiin on mahtunut. Tällä hetkellä Sotkamon ja Puolangan ryhmiin mahtuu vielä jäseniä.

– Miehet pohtivat pitkään ja joku ryhmäläinen jopa sanoi, että ryhmään tulemisessa suurin asia oli oman epävarmuuden sietäminen. Kun sitä omaa kynnystä vaan kykenisi laskemaan, niin voisi sitten saada apua, Smedberg sanoo.

Ryhmissä kainuulaismiehet voivat keskustella muun muassa ravitsemuksesta, päihteistä tai vaikka yksinäisyydestä. Tarkoituksena on estää aikuisten miesten syrjäytymistä rennossa ja vapaassa ympäristössä.

– Eräänkin kerran mentiin luonnonkauniiseen paikkaan vähän kauemmas kyläkeskuksesta, paistettiin makkaraa ja puhuttiin unesta ja nukkumisesta. Ryhmässä tehdään asioita juuri niin kuin ryhmän kesken päätetään, Smedberg sanoo.

Smedbergin mukaan ryhmät ovat kokeneet ryhmään kuulumisen ja sen tuoman avun erittäin tärkeäksi.

– Eräs ryhmäläinen tiivisti asian: "Kerrankin sellainen arpa, mikä voitti".

Hankkeen taustalla on tutkimus, jonka mukaan työelämästä jää pois reilusti aikuisia miehiä, jotka sitten ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta.

– Tilannehan on se, että tälle ikäryhmälle ei keskimäärin ole yhtään mitään toimintaa, Smedberg sanoo.

Löydetyt miehet on Miina Sillanpään Säätiön, Eläkeliiton, Hengitysliiton ja EHYT ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävä hanke, joka päättyy vuonna 2020. Hankkeen aikana on tarkoitus tehdä niin hyvää työtä, että toiminta säilyy paikkakunnilla vielä hankkeen jälkeenkin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)