1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Tampereen ylimmälle virkamiehelle kirjallinen varoitus työnantajalta – johdolle huomautus

Samalla kertaa Tampereen pormestari Lauri Lyly ja kokoomusvaikuttaja Kalervo Kummola saivat huomautuksen.

Juha Yli-Rajala Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereen ylin virkamies, konsernijohtaja Juha Yli-Rajala on saanut kirjallisen varoituksen työnantajalta ohjeiden ja hallintosäännön noudattamatta jättämisestä.

Asian vahvistaa Ylelle Tampereen kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr.).

Varoituksesta kertoi ensin Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Mustakallio toimi kokouksen puheenjohtajana, koska käsiteltiin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) ja 1. varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan (kok.) huomautuksia.

Lauri Lyly Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Yli-Rajalan kuuleminen ei ollut julkinen. Kaupunginhallitus ei julkistanut Yli-Rajalan vastausta selvityspyyntöön, mutta vahvisti medialle varoituksen antamisen.

Kuntaliiton mukaan kirjallinen varoitus on julkinen tieto, mutta sitä ei kaupungin ole kuitenkaan yleensä tarpeen julkaista verkkosivuilla.

Kaupunginhallitus antoi maanantaina pormestari Lauri Lylylle (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtajalle Kalervo Kummolalle (kok.) huomautuksen velvollisuuksiensa laiminlyönnistä.

Kalervo Kummola Kuva: Jani Aarnio / Yle

Pormestari sai Tampereella huomautuksen ensimmäistä kertaa pormestarimalliin siirtymisen jälkeen. Tampereella on ollut pormestari vuodesta 2007 lähtien.

Huomautus liittyy tonttisotkuun ja kaupungin omistaman pysäköintifirman Finnparkin hallitusvalintaan keväällä 2018. Sisäisen tarkastuksen mukaan asian käsittelyn puolueettomuus ja objektiivisuus vaarantuivat.

Huomautusta perustellaan sillä, että ylimmän johdon pitäisi toimia hyvänä, ei huonona esimerkkinä.

Hallitukseen nimettiin rikoksesta epäilty poliitikko

Tampere esitti SDP:n johtavan poliitikon Atanas Aleksovskin nimittämistä Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi. Alekovskia epäiltiin rikoksesta, eikä kaupungin omien ohjeiden mukaan tutkinnan kohteena olevaa saisi valita hallitukseen.

Aleksovski on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja. Hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Rikos liittyi Tampereella sijaitsevan tontin vuokraoikeuden myyntiin rakennusyhtiölle ilman kaupungin lupaa.

Tapauksen käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Sekä Lyly, Kummola että konsernijohtaja Juha Yli-Rajala saivat poliisilta tiedon Aleksovskin rikosepäilystä. He kuitenkin pimittivät tiedon muilta päättäjiltä. Aleksovski oli itse ilmoittanut totuuden vastaisesti, että ei olisi epäiltynä rikoksesta.

Lisäksi kolmikko keskusteli asiasta Aleksovskin kanssa konsernijaoston kokouksen tauolla. Näin Aleksovski pääsi vaikuttamaan oman asiansa käsittelyyn.

Poliisi on päättänyt jo aiemmin, että ei aloita asiassa esitutkintaa Tampereen kaupungin viranhaltijoiden toiminnasta.

Aleksovskin totuuden vastaisen ilmoituksen poliisi tutki, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta.

Lyly ja Kummola: lopputulos olisi ollut sama

Lyly myöntää, että hallitusnimityksen käsittelyssä oli puutteita. Hän vetoaa kuitenkin siihen, että lopulta asiaan puututtiin.

– Jälkikäteen arvioiden voi valintaprosessi jättää huomautettavaa, mutta riippumatta siitä, missä järjestyksessä toimittiin vuonna 2018, asian saama lopputulos olisi ollut sama, kuin mihin nyt päädyttiin, Lyly sanoi vastauksessaan.

Kummola on samoilla linjoilla.

– Perusteltua aihetta jatkotoimenpiteisiin ei tässä asiassa ole etenkään, kun se johti tavoiteltuun tulokseen. Aleksovski jätti eronpyyntönsä, Kummola vastasi.

Aleksovski luopui sekä Finnparkin hallituspaikasta että Tampereen kaupunginhallituksen jäsenyydestä sen jälkeen, kun sai syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä syksyllä 2018, puolisen vuotta hallitusnimityksen jälkeen.

Korjaus 8.10.2019 klo 9.29 :Tarkennettu Yli-Rajalan kuuleminen salaiseksi, mutta varoitus oli julkinen.

Korjaus 11.45Varoitus tuli sääntöjen noudattamatta jättämisestä, ei noudattamisesta.

Lue lisää:

Tampereen pormestarille Lauri Lylylle ja Kalervo Kummolalle esitetään huomautusta Tampereella – eivät noudattaneet kaupungin omia sääntöjä

Tampereen pormestari Lauri Lyly ja kokoomusvaikuttaja Kalervo Kummola saivat huomautuksen – laiminlöivät velvollisuuksiaan