1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kehitysvammaisuus

Ihme ja Kumma -kahvila laajeni Salosta Turkuun – palkallinen leipominen ja asiakaspalvelu ovat erityisnuorille onnenpotku

Useimmilla Turun kahvilassa aloittavilla erityisnuorilla on ammattitutkinto, mutta ei yhtään työkokemusta.

- Työpaikka kahvilassa tekee sen, että pystyy olemaan kuin muutkin ihmiset, sanoo Henna Salmi viimeistellessään kierrepullien koristelua. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Ihme ja Kumma -kahvila on toiminut Salossa neljä vuotta. Kahvilan tukiyhdistystä johtava Jorma Nurminen on pitänyt huolen siitä, että toiminta on pysynyt otsikoissa.

Välillä myönteisesti, kun kehitysvammaisia nuoria tukeva toiminta on saanut tunnustusta. Välillä taas tummemmilla varjoilla, kun on uutisoitu, miten kahvilatoiminta on jäänyt vaille Salon kaupungin rahoitusta. Oikeuskäsittelyiltäkään ei ole vältytty.

Nyt Ihme ja Kumma -yhdistys on avannut toisen kahvilan Turkuun, kauppakeskus Hansaan, Kultatalon ylimpään kerrokseen.

– Meillä on tavoitteena olla koko ajan Suomen suurin osatyökykyisten työllistämishanke. Haluamme antaa nuorille eväät jatkotyöllistymiseen, Nurminen sanoo.

"Meistä saa ihan työntekijöitä, jos opettaa tarkkaan"

Henna Salmi koristelee tiskillä lämpimät kanelipullat kreemillä. Hän on suorittanut kolmen vuoden kokkikoulutuksen. Kun ei senkään jälkeen löytynyt töitä, hän kävi läpi vielä kodinhuoltokoulutuksen.

– Kahvilan avajaispäivä kyllä aamulla jännitti, mutta tämä alkaa tästä sujua hyvin.

Töiden haku on Henna Salmen mielestä ollut rankkaa. Kokkitutkinnon jälkeen häntä masensi, kun ei päässyt töihin. Nyt hänellä on muille työnantajille selvä viesti.

– Kyllä meitä kannattaa ottaa kokeiluun. Meistä saa ihan työntekijöitä, jos opettaa tarkkaan ja on selvät säännöt, mitä tehdään.

Pannukahvilan avajaispäivänä eivät työntekijöiden innostus ja motivaatio jääneet asiakkaille epäselväksi.

Myös Pia Kohonen on suorittanut kolmevuotisen kokkikoulutuksen. Siitä on jo viitisen vuotta, ja nyt hän on saanut elämänsä ensimmäisen työpaikan.

– Tuntuu ihan kuin kuuluisin tänne. Saan tehdä asiakaspalvelutyötä, josta olen aina haaveillut.

Fanni Muurilla on kolmevuotinen kokkikoulutus. Hän leipoo mielellään vapaa-ajallaan, mutta palkallisessa työssä leipominen tuntuu nyt erityisen hyvältä. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Monella kolmen vuoden kokkiopinnot takana

Turun uudessa Pannukahvilassa on aloittanut 24 nuorta työntekijää.

– Heillä on useimmilla ammattitutkinto takana, mutta ei päivääkään työkokemusta. Me koitamme saada heille sitäkin, Nurminen toteaa.

Kehitysvammaliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomessa on noin 25 000 työikäistä kehitysvammaista. Heistä vain noin 500–600 on palkkatöissä, vaikka on arvioitu, että ainakin 3 000 kehitysvammaista, joilla on sekä koulutus että halua työntekoon, voisi työllistyä palkkatyöhön.

– Olemme viime kaudella löytäneet Salossa lähes joka toiselle toiminnassamme mukana olleelle nuorelle joko työpaikan tai opiskelupaikan, sanoo Nurminen.

Erityisnuoret ovat useimmiten työkyvyttömyyseläkkeellä. He voivat ansaita korkeintaan 737,45 euroa kuukaudessa (siirryt toiseen palveluun). Jos palkka on suurempi, eläkettä ei makseta.

Kahvilassa työskentelevien nuorten sopimus sisältää kolmen kuukauden TE-toimiston työkokeilujakson, ja mahdollinen työllistyminen tapahtuu palkkatuen turvin.

– Edelleen ongelmana on työtuntien sovittaminen niin, että työmäärä, työehtosopimuksen mukainen palkka ja ansaintaraja ovat sovussa keskenään, Jorma Nurminen sanoo.

Turun Pannukahvilassa asia on ratkaistu niin, että nuorilla on neljä päivää töitä ja neljä lepoa. 24 työntekijälle riittää tarvetta, sillä kahvila on avoinna seitsemänä päivänä viikossa, aina kun kauppakeskuskin. Kahvilaa pyörittävät tiimit, joista jokaisella on oma ohjaajansa.

Lue lisää:

Kuuluuko vammainen eläkeputkeen, avotyöhön vai normaaleille työmarkkinoille? Oikeusasiamieheltä kysytään nyt, rikotaanko Salossa ihmisoikeuksia

Kehitysvammaisille täyttä palkkaa maksava salolaiskahvila sinnittelee ilman kaupungin tukea – liian iso liksa voi haukata työntekijöiltä eläkkeen

Kehitysvammainen Markus Lehtonen, 25, sai palkkatyön – vielä ei tosin tiedetä, mistä palkkarahat revitään

Jokapaikan Reetta Salon Ihmeessä ja Kummassa