Kainuussa opiskelijat eivät turvaudu verkkovilppiin – "Kautta aikojen on lunttaamista ollut, mutta ei se ole epidemiaksi äitynyt"

Useimmiten viimeistään osaaminen puute paljastaa tehdyn vilpin.

Kokeissa lunttaaminen
Sormet tietokoneen näppäimistöllä
Netin kautta tehtävät tentit ja tehtävät saattavat helpottaa vilppiä, Kuvituskuva. Yle, Samuli Holopainen

Yle uutisoi maanantaina verkkosivuillaan siitä, miten verkkokurssien lisääntyminen on ajoittain johtanut jopa rajuihin vilppeihin. Verkkovilppiä voi olla muun muassa tehtävien teettämistä toisilla oppilailla tai suoraa vastausten kopiointia kaverilta. Tällaista ongelmaa ei ole suuremmin näkynyt ainakaan Kainuun ammattiopistossa tai Kajaanin ammattikorkeakoululla.

– Kautta aikojen on lunttaamista ollut, mutta ei se ole epidemiaksi äitynyt, kertoo Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen.

Kainuulaisten oppilaitosten rehtorit vakuuttavat, että mikäli vilppiä esiintyy, se otetaan aina vakavasti. Mikäli röyhkeä vilppi jatkuu, on se pahimmillaan koulusta erottamisen peruste.

– Vilppi on asia, johon ei suhtauduta kevyesti. Siitä seuraisi puhuttelu, kurssin uudelleen suorittaminen riippuen siitä, kuinka törkeää se olisi, Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén sanoo.

Sivonen ja Sarén ovat silti yhtä mieltä siitä, että verkkovilpin vahtiminen on hyvin haastavaa.

– Kajaanin ammattikorkea on hyvin yhteisöllinen oppilaitos, mikä osittain varjelee tältä. Se on vahvuus, että kaikki oppilaat tunnetaan nimeltä ja naamalta, Saren sanoo.

Sekä ammattiopistossa, että ammattikorkeassa itse osaamista seurataan ja todennetaan monilla tavoin, minkä takia vilppi ei alunperinkään kannata.

– Osaamisen arviointi tehdään lopulta oikeassa työelämäympäristössä ja siinä vaiheessa jää viimeistään kiinni, jos homma ole hallussa, Sivonen sanoo.

– Osaaminen on se, joka viime kädessä merkkaa ja sen varmaan opiskelijatkin ymmärtää, Sarén sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)