Iisalmesta Vieremälle kulkeville metallityöläisille oma bussiyhteys

Linja-auto ajaa Iisalmen ja Vieremän välillä kaksivuorotyön aikataulujen mukaisesti.

Iisalmi
Hitsaaja työssään.
Työmatkabusseilla pyritään helpottamaan metallialan työntekijöiden työmatkoja Vieremälle. ArkistokuvaYle

Iisalmen ja Vieremän välillä alkaa liikennöidä uusi työmatkabussiyhteys. Pohjois-Savon ely-keskus, Iisalmen kaupunki ja Vieremän kunta ovat hankkineet Vieremän metallialan työntekijöitä varten kokeiluna bussiyhteyden, jota ajetaan Iisalmesta Vieremälle kahta vuoroa tekevien työntekijöiden aikataulujen mukaisesti.

Liikennöinti alkaa syysloman jälkeen maanantaina 21. lokakuuta. Bussi lähtee Iisalmesta kello 4.45 sekä 12.40. Yhteydellä pääsee suoraan tehtaiden eteen ja paluuvuoro lähtee työvuoron jälkeen. Iisalmessa lähtöpysäkki on ABC:n liityntäparkki, johon voi jättää oman auton. Aamuyhteyden kyytiin luvataan myös aamun lehdet luettavaksi.

Liikenne on kaikille avointa Waltti-joukkoliikennettä. Matkan voi maksaa Waltti-matkakortilla ja kertalippuja saa bussista käteisellä tai maksukortilla.

Bussit ottavat matkustajat kyytiin lähinnä kaupunkialueelta sekä tehtaiden välittömästä läheisyydestä. Muuten bussit ajavat paikkakuntien välin ilman välipysähdyksiä.

Matkustajien määrää seurataan määräajoin ja jos matkustajia on tarpeeksi, kokeilu jatkuu toukokuun 2021 loppuun saakka.

Kokeilun taustalla on Vieremän metallialan yritysten työvoimapula ja saavutettavuusongelma. Selvityksissä on todettu, että Iisalmesta pendelöidään Vieremän suuntaan paljon. Yhteysvälin toteuttaminen on todettu sopivan lyhyeksi nopeaan liikennöintiin pienellä linja-autokalustolla.