Dag Hammarskjöldin kuolinmysteeristä uutta tietoa – YK:n erikoistutkija: valokuvat paljastavat turmakoneen luodinreiät

YK:n tutkimuksen mukaan ulkopuolinen hyökkäys saattoi pudottaa koneen.

lento-onnettomuudet
Dag Hammarskjöld.
Dag Hammarskjöld 1950-luvun lopulla.Everett Collection / AOP

YK:n pääsihteerin Dag Hammarskjöldin kuolema ei mahdollisesti ollutkaan tapaturma. Tämä käy ilmi tuoreesta YK:n julkaisemasta raportista (siirryt toiseen palveluun), joka pitää sisällään uutta tietoa Hammarskjöldin hengen vieneestä lentoturmasta.

YK:n nimittämä erikoistutkija Mohamed Chande Othman kertoo saaneensa käsiinsä valokuvia, jotka näyttävät DC-6-lentokoneen hylyn osia, joissa on lukuisia luodinreikiä.

Kuvat ovat peräisin yhdeltä ensimmäisistä turmapaikalle saapuneista pohjoisrhodesialaisista (nykyisin Sambia) poliiseista, ja niiden uskotaan olevan kuvia Hammarskjöldin turmakoneesta.

Ruotsin poliisin ja kansallisen rikosteknisen tutkimuskeskuksen mukaan reiät näyttävät tulleen pienkaliberisesta aseesta.

YK ei ole Dagens Nyheter -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) julkaissut kuvia, vaan säilyttää niitä kassakaapissa.

YK vaatii nyt lisätietoja Britannialta, Etelä-Afrikalta, Venäjältä ja Yhdysvalloilta

Othmanin mukaan on "todennäköistä, että ulkoinen hyökkäys tai uhka aiheutti lentoturman".

Hänen mukaansa tutkimuksia on kuitenkin hankaloittanut se, ettei YK ole saanut käsiinsä onnettomuustutkintaan liittyviä asiakirjoja.

YK vaatiikin nyt Britanniaa, Etelä-Afrikkaa, Venäjää ja Yhdysvaltoja toimittamaan Othmanille niiden hallussa olevaa tutkimus- ja tiedustelumateriaalia.

Othmanin mukaan hänen tutkimuksensa osoittavat, että näillä mailla on hallussaan tärkeää salaista tietoa Hammarskjöldin kuolemasta.

Useat maat yrittivät vaikuttaa lentoturman tutkimuksiin

Hammarskjöld ja muut 15 koneessa ollutta saivat surmansa syyskuussa 1961, kun heitä kuljettanut lentokone syöksyi maahan Ndolan kaupungin lähellä Pohjois-Rhodesiassa.

Hammarskjöld oli alueella aikeinaan tavata kongolainen kapinallisjohtaja Moise Tshombe ja neuvotella tämän kanssa aselevosta.

Tshombe johti aseellista kapinaa Kongon mineraalirikkaassa Katangan provinssissa ja oli saanut tukea länsimailta. Katangassa sijaitsi useita brittien, amerikkalaisten sekä Kongon entisen siirtomaaisännän Belgian kaivoksia.

YK:n raportin mukaan monet maat yrittivät vaikuttaa turmatutkimuksiin niiden alkuvaiheessa, jotta turma näyttäisi koneen kapteenin virheeltä.

Raportissa myös kerrataan jo aiemmat tiedot silminnäkijähavainnoista, jotka kertovat useista lentokoneista Hammarskjöldin koneen läheisyydessä.

Lähteet: Associated Press