1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Äiti kertoo kauhun hetkistä: "Mies oli avannut oven ja pyytänyt poikaa kyytiin" – useita lapsia ahdisteltu koulumatkalla

Poliisille on tehty tänä syksynä useita ilmoituksia epäilyttävistä henkilöistä lasten kouluteillä Nokialla.

rikokset
Koululainen liikenteessä.
Nokialaiset vanhemmat ovat saaneet tänä syksynä useita Wilma-viestejä, joissa on varoitettu koulureittien varrella liikuskelleista epäilyttävistä henkilöistä.Yle

Nokialainen Minna Mäkinen sai torstaiaamuna karmean muistutuksen siitä, että lasten ahdistelu on todellisuutta – myös turvallisena pidetyllä koulumatkalla.

Mäkisen tokaluokkalainen poika oli kävellyt kouluun tuttua reittiä, kun edessä olevalle bussipysäkille oli yllättäen pysähtynyt pakettiauto.

– Mies oli avannut oven ja pyytänyt poikaa kyytiin, Mäkinen kertoo.

Mäkisen poika oli kieltäytynyt nousemasta kyytiin, sillä hänen äitinsä oli opastanut, että vieraiden kyytiin ei saa mennä. Siitä huolimatta mies oli Mäkisen mukaan tivannut lapsen nimeä ja ikää.

– Silloin poika oli pelästynyt ja juossut itkien kouluun opettajan luo.

Poliisin julkaisemien tuntomerkkien mukaan ja pojan kuvailun perusteella mies oli ollut tukeva ja hänellä oli iso tumma parta.

– Mies oli vaikuttanut poikani mielestä humalaiselta ja uhkaavalta.

Nokialla useita tapauksia

Mäkisen tapauksen lisäksi Nokialla on sattunut viime aikoina useita muitakin lasten ahdistelutapauksia. Aiemmin syksyllä on ilmoitettu myös vastaavasta tapauksesta, jossa pakettiautossa ollut mies oli pyytänyt lasta autoon kyytiin.

Torstaina poliisi sai tiedon tapauksesta, jossa polkupyörällä liikkunut nuori mies oli houkutellut ala-asteikäistä tyttöä sivummalle. Tyttö oli ollut koulumatkalla. Nuori mies oli poliisin mukaan seurannut tyttöä koululle asti.

Myöhemmin aamupäivällä nuoren miehen epäillään tarttuneen takaapäin kiinni alakouluikäistä tyttöä. Tyttö oli huutanut ja päässyt pakoon.

Perjantaina poliisi sai tietoonsa mahdollisen lasten houkuttelutilanteen, jossa iäkkäämpi mies oli jutellut lapsille ja kertonut ostavansa heille karamellia. Mies oli sanonut, ettei kotona saisi puhua asiasta.

Suhtaudu vakavasti, mutta älä lietso turhia pelkoja

Koko maassa poliisi saa tasaisesti– tosin melko harvakseltaan – ilmoituksia epäilyttävistä henkilöistä koulujen lähistöillä. Ilmoitukset yleistyvät syksyisin kun koulut alkavat.

– Joskus tällaisia henkilöitä otetaan kiinni. Usein he ovat poliisille entuudestaan tuttuja, sanoo poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta.

Heikkinen painottaa, että kaikki havainnot pitää ottaa vakavasti. Hän kehottaa vanhempia ja kouluja olemaan yhteydessä poliisiin, jos huoli herää. Joskus kuitenkin käy niin, että uhkia nähdään siellä, missä niitä ei ole.

– Esimerkiksi koulun pihalla saatetaan nähdä "kaltoinkohtelua", joka on todellisuudessa jotain ihan muuta.

Kävelytien merkki maalattu asfalttiin.
Ahdistelun kohteeksi joutuneen pojan äiti toivoo, että lapset eivät kulkisi koulumatkaansa yksin varsinkaan näin pimeään vuodenaikaan. Henrietta Hassinen / Yle

Heikkinen muistuttaa, että huhujen levittämisen kanssa kannattaa pitää kynnys korkeana.

– Voi olla, että sitten ei otetakaan tosissaan, kun tulee oikea tapaus vastaan. On myös tapauksia, joissa on somessa syyllistytty yksityisyyden loukkaamiseen.

Myös Sisä-Suomen poliisi kehottaa nokialaisia käyttämään malttia somekirjoituksissaan.

Poliisi muistuttaa, että vihjeitä tai arvailuja epäillyistä tekijöistä ei pidä kirjoitella someen, vaan tiedot pitää lähettää poliisille. Nokian poliisi pyytää havaintoja ja vinkkejä numeroon 0295 445 888 tai sähköpostiin vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Koulut varoittelevat Wilmassa

Koulut varoittelevat epäillyistä häirintä- tai ahdistelutapauksista esimerkiksi Wilma-viesteillä tai vanhempainilloissa. Koululla on velvollisuus toimia, jos oppilaat ilmoittavat kohdanneensa digitaalista tai perinteistä häirintää.

Esimerkiksi Minna Mäkinen on saanut lapsensa koulusta tänä syksynä neljä Wilma-varoitusta siitä, että lapsia on houkuteltu pakettiauton kyytiin.

– Lapset ovat olleet jo ennestään peloissaan ja varuillaan. Onneksi koulu on tiedottanut aktiivisesti.

Koulun ja kodin välinen viestintä voi olla kirjavaa, koska kouluilla ei ole käytössään yhtenäisiä toimintamalleja, Pelastakaa lapset ry:n erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.

– Koulujen kannattaisi laatia ohjeistus siitä, miten viestitään esimerkiksi silloin kun huhuja epäilyttävistä henkilöistä alkaa liikkua.

Mielikuvat ja todellisuus

Stereotyyppinen ajatus namusedästä on keski-ikäinen mies pakettiautossa karkkipussin kanssa. Pekka Heikkisen mukaan mielikuva ei aina kohtaa todellisuutta.

– Ei niitä pitkään takkiin pukeutuneita itsensäpaljastajia juurikaan enää tapaa.

Nina Vaaranen-Valkonen muistuttaa, että vaikka lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on siirtynyt suurelta osin verkkoon ja sosiaaliseen mediaan, on perinteisiä ahdistelijoita liikkeellä.

– On tietysti helpompaa houkutella lapsia chateissa kuin ajella pakettiautolla ympäriinsä.

Aikuiset eivät ole aina tietoisia siitä, mitä heidän lapsensa tekevät digitaalisessa mediassa, joten heitä ei myöskään osata varoittaa siellä tapahtuvasta häirinnästä ja houkuttelusta. Epäilyttävät henkilö koulumatkalla on vaara, jota vastaan on helpompaa ja konkreettisempaa ohjeistaa, Vaaranen-Valkonen sanoo.

Vaaranen-Valkosen muistuttaa, että useimmiten seksuaaliväkivallan tekijä ei ole lapselle tuntematon henkilö, vaan löytyy läheltä, esimerkiksi lapsen tuttavapiiristä.

– Sitä ei haluta ajatella.

Pidä pää kylmänä

Varoitus epäilyttävistä lapsia houkuttelevista henkilöistä herättää huoltajissa huolta ja suuttumusta. Asia pitäisi kuitenkin käsitellä lapsen kanssa siten, että aikuisen pelästynyt käytös ei ainakaan pahenna lapsen pelkoja.

Liian voimakkaassa tunnetilassa ei kannata alkaa käsitellä asiaa, Vaaranen-Valkonen muistuttaa.

– Hengitä 10 kertaa ennen kuin otat asian puheeksi.

Pahimmassa tapauksessa huoltajan kauhistus saa lapsen vetäytymään keskustelusta entistä pahemmin.

– Lapsi saattaa ajatella, että tämä asia on niin kauhea, etten uskalla kertoa mitään muutakaan.

Lapsille pitää vain muistuttaa, että kulkevat yhdessä. 

Minna Mäkinen

Lapsen kanssa kannattaa luoda välitön keskustelukulttuuri, jolloin lapsen on helpompi kertoa ikävistäkin asioista, jos ja kun niitä vastaan tulee. Ahdistava tilanne voi olla hyvä paikka käydä lapsen kanssa tärkeä keskustelu.

– Parhaassa tapauksessa lapsi tulee itse kertomaan, jos kohtaa jotain ahdistavaa.

Vaaranen-Valkosen mukaan suomalaiset lapset ovat todella taitavia teknisesti, mutta jäävät usein yksin tunteidensa kanssa. Hänen mukaansa vanhempien kannattaa olla nykyistä enemmän kiinnostuneita siitä, mitä digitaalisessa mediassa tapahtuu. Lapsia pitäisi myös ohjata toimimaan turvallisesti verkossa.

– Lapselta pitää kysyä joka päivä, mitä he puhelimestaan katsovat. Jo hyvin nuoret törmäävät ahdistavaan materiaaliin, kuten pornoon tai eläinsuojelurikoksiin.

Lapset autolla kouluun

Nokialainen Minna Mäkinen toivoo, että poliisi saa selvittää asian rauhassa, eikä toivo "lynkkausmielialaa" Nokialle. Hän kuitenkin toivoo yhteisöltään aktiivisuutta.

– Eräs isä ilmoitti jo, että hänellä saattaisi olla poliisia kiinnostavaa valvontakameramateriaalia.

Mäkinen ja hänen poikansa ovat pelästyneitä ja järkyttyneitä tapauksesta. Mäkinen kertoo vievänsä lapset jatkossa kouluun autolla, varsinkin nyt pimeään aikaan.

– Kaikilla ei varmaan ole mahdollisuutta viedä lapsia kouluun. Silloin lapsille pitää vain muistuttaa, että kulkevat yhdessä.

Lue seuraavaksi