Asuntomessujen kävijämäärä Kouvolassa jäi alhaisimmaksi 10 vuoteen – eniten kiinnosti sisustaminen

Tämän vuoden Asuntomessut Kouvolassa saivat liikkeelle hieman yli 114 000 ihmistä.

asuntomessut
Oleskelutila Virkkulankylän asunnossa.
Kouvolan Asuntomessut selvitti kävijöiden syitä lähteä käymään messuilla. Kärkeen nousi sisustaminen.Tiina Karppi / Yle

Kouvolan Asuntomessuilla oli vähemmän kävijöitä kuin muilla Asuntomessuilla kymmeneen vuoteen.

Viime kesänä järjestetyn tapahtuman tiistaina julkistetusta loppuraportista käy ilmi, että Pioneeripuiston vanhalla kasarmialueella Korialla kävi heinä-elokuun vaihteessa yhteensä 114 156 ihmistä.

Kouvolan kävijämäärä osui lähimmäksi viime vuotisia Porin ja viiden vuoden takaisia Jyväskylän Asuntomessuja. Porissa kävijöitä oli 119 700 ja Jyväskylässä 114 941.

– Toki, me olemme vähän jääneet esimerkiksi toissavuotisista Mikkelin messuista jälkeen. Tämä on kuitenkin kokonaisuus. Tietty osa ihmisistä käy messuilla, osa seuraa messuja median välityksellä, nettisivujen ja blogien kautta. Kokonaisuutena pystyimme tavoittamaan erittäin kiitettävän määrän ihmisiä. Se, että saimme 114 000 ihmistä käymään Pioneeripuistossa on erittäin hyvä tulos, Asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi Kouvolan kaupungilta sanoo.

Kouvolan asuntomessut jäivät tavoitteestaan, sillä etukäteen Kouvolaan odotettiin 130 000-140 000 kävijää. Mikkelissä kävijöitä oli lähes 134 500. Viimeisen kymmenen vuoden aikana eniten vieraita on kerännyt Kuopion Asuntomessut vuonna 2010. Kuopiossa vieraita oli 158 400.

– Selittäviä tekijöitä voi olla monia. Meillä oli esimerkiksi aika helteistä, mille emme voi mitään, Kauppi sanoo.

Ihmisen kokoiset messut

Kouvolassa keskityttiin erityisesti siihen, miten asuntorakentamisessa uusi ja vanha kohtaavat vanhalla kasarmialueella. Messualue on entinen varuskunta, jonka venäläiset rakensivat 1900-luvun alussa. Pioneeripuistossa toimi varuskunta 1990-luvun puoliväliin asti.

Messuilla oli useita korjausrakentamisen kohteita, kuten miehistösaunaksi ja leipomoksi rakennettu yksikerroksinen tiilirakennus. Kaikkiaan kohteita Kouvolassa oli reilut 100. Alueelle rakennetut uudet pientalot saivat ympärilleen yhteisöllisen ja uudenlaista senioriasumista esittelevän Virkkulankylän, minitalonäyttelyn sekä vuokra-asuntoja.

– Messuvieraiden jättämässä palautteessa messujen kuvailtiin olevan ihmisen kokoiset. Positiivisia kommentteja vieraat antoivat siitä, että alueelta löytyi oikeille asukkaille suunniteltuja toimivia koteja, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää sanoo.

Asuntomessujen sisääntuloteltta
Päänäyttelyhallissa oleva asfaltti puretaan messujen jälkeen ja alue ennallistetaan pesäpallokentäksi.Pyry Sarkiola / Yle

Sisustus nousi tärkeimmäksi

Kuudesosa tämän vuoden asuntomessukävijöistä oli kouvolalaisia. Seuraavaksi eniten väkeä kävi Helsingistä, Espoosta, Lahdesta ja Lappeenrannasta.

Vieraita kiinnostivat eniten sisustustavarat ja muut sisustuksen yksityiskohdat sekä keittiökalusteet. Sisustaminen oli kävijätutkimukseen vastanneiden mielestä tärkein yksittäinen syy, miksi messuille lähdettiin. Asuntomessuja pidettiin myös mielenkiintoisena ajanvietteenä.

Somistaja Sarianne Solio muokkasi kaatopaikalle menossa olleen vanhan sinisen pöydän on matalaksi teepöydäksi, joka on nyt Kouvolan Asuntomessuilla trash design -sisustusesineenä.
Vanha pöytä oli menossa kaatopaikalle ennen kuin se pääsi Sarianne Solion käsiin.Suunnittelutoimisto Pilke

Kävijätutkimuksen perusteella valtaosa kävijöistä vieraili messuilla päiväseltään ja viipyi Kouvolassa yhden päivän. Messut toivat kaupunkiin etupäässä sellaisia kävijöitä, jotka vierailevat Kouvolassa harvemmin kuin kerran vuodessa.

Kävijätutkimukseen vastasi messuilla 11 874 ihmistä.

12 miljoonaa euroa

Messuyleisön arvioidaan jättäneen alueelle rahaa yhteensä hieman reilut 12 miljoonaa euroa. Messualueella ihmiset käyttivät yhteensä noin 5,1 miljoonaa euroa ja muualla Kouvolan alueella noin 7,2 miljoonaa euroa.

Rahaa kulutettiin kokonaisuudessaan seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten Porissa. Kävijää kohden käytetty rahamäärä oli kuitenkin samaa luokkaa viime vuoteen verrattuna.

Viime vuosina kävijät ovat jättäneet messukaupunkeihin 13-15 miljoonaa euroa, josta kolmasosan varsinaiselle messualueelle, ja loput messupaikkakunnalle ja sen ympäristöön.

Kouvolan kaupunki on tyytyväinen messujen onnistumiseen myös budjetin osalta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi messuihin käytettävän 3 miljoonaa euroa. Toteuma oli lopulta hieman alle 2,8 miljoonaa.

Kouvola sai pysäköinti- ja pääsylipputuloina suoraan 569 000 euroa.

– Asuntomessujen järjestäminen on messupaikkakunnalle kulu. Emmehän me ole missään tapauksessa pystyneet tuloilla kattamaan kaikkia kustannuksia. Veikkaan, että panostus on kuitenkin ihan kannattava, koska messujen ansiosta Kouvolan kiinnostavuus kasvaa ja mielikuva kaupungista paranee, projektipäällikköSanna Kauppi sanoo.

Kustannuksia kaupungille aiheuttivat tonttien markkinointi, alueen valmistelu messuja varten, pysäköintijärjestelyt ja messubussit sekä jätehuolto, WC:t ja vartiointi.

– Messujen parasta antia Kouvolalle oli se, että täällä pystytään järjestämään valtakunnan tason tapahtuma. Tämä kantaa tulevaisuuteen näyttönä siitä, että täällä onnistuu ja saadaan aikaiseksi.