1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesihuolto

"Näyttää siltä, että velkaraha on ainoa vaihtoehto" – Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo maksaa 60 miljoonaa euroa

Mikkelin kaupunginvaltuusto keskusteli jätevedenpuhdistamosta ja mahdollisesta uudesta lainasta maanantain kokouksessaan. Uuden Metsä-Sairilan vesilaitoksen rakentaminen on edennyt aikataulussa.

Kuva: Veeti Lustig / Yle

Mikkelin kaupunki joutuu todennäköisesti ottamaan lisää lainaa uuden jätevedenpuhdistamon rakentamista varten.

– Näyttää siltä, että velkaraha on ainoa vaihtoehto, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk.) sanoo.

Jätevedenpuhdistamon kustannusarvio on noin 60 miljoonaa euroa. Vielä pari vuotta sitten putsarin arvioitiin maksavan 45 miljoonaa euroa.

Sanomalehti Länsi-Savon (siirryt toiseen palveluun) mukaan jätevedenpuhdistamon kustannukset ovat nousseet muun muassa rakentamisen ja raaka-aineiden hinnannousun vuoksi. Vesilaitoksen johtajan Reijo Turkin mukaan rakennuskustannukset ovat suunnittelun jälkeen nousseet noin 2,5 miljoonaa euroa.

Hän kertoo, että vesilaitoksen puskuroimia rahoja on mennyt muun muassa Hanhikankaan vesilaitoksen rakentamiseen sekä velvoitteisiin, joita vesilaitokselle tuli Ristiinan liittyessä osaksi Mikkeliä.

Rakentaminen aikataulussa

Tieto siitä, että puhdistamo maksaa 60 miljoonaa euroa, ei ole uusi. Kallioon louhittavan puhdistamon kustannukset nousivat, kun urakoista saadut tarjoukset ylittivät hinta-arvion. Puhdistamon pääurakka on noin 33 miljoonaa euroa. Kaikki puhdistamon yhdeksän urakkavaihetta on kilpailutettu, ja niistä neljä on valmistunut.

Jätevedenpuhdistamon 60 miljoonan euron kustannuksiin sisältyvät johtolinjat ja vanhan vedenpuhdistamon purkaminen Kenkäverosta.

Metsä-Sairilaan valmistuvan jätevedenpuhdistamon kustannukset nousivat esiin maanantain valtuustokokouksessa, jossa käsiteltiin luottamusjohdon lausuntoja tarkastuslautakunnan viime vuoden arviointikertomukseen.

Mikkelin kaupunginvaltuusto on aiemmin ottanut 45 miljoonaa euroa taselainaa jätevedenpuhdistamoa varten.

– Uuden lainan ottaminen on huolestuttavaa, mutta jätevedenpuhdistamo on tehtävä valmiiksi, Kuikka sanoo.

Kuikan mukaan näyttää siltä, että tulevaisuudessa vesilaitos saa maksettua lainat toiminnallaan takaisin.

Uusi vesilaitos on tarkoitus saada käyttöön vuonna 2021. Vanha vesilaitos puretaan rinnakkain uuden laitoksen käyttöönoton kanssa ensi vuodesta alkaen. Rakentaminen on edennyt suunnitellussa aikataulussa.

Lue myös:

Veteen 45 miljoonan euron satsaus: Saimaakin puhdistuu, kun jätevedet siirtyvät rannalta kallioluolaan