EU:n sisäministerit keskustelivat turvapaikanhakijoista, mutta jäsenmaita ei vaadittu sitoutumaan Välimereltä pelastettujen vastaanottamiseen

Ruotsi torjui jo etukäteen EU-maiden pyynnön tilapäisestä avusta ottaa vastaan lisää Välimerestä pelatettuja ihmisiä.

turvapaikanhaku
EU-sisäministerien tiedotustilaisuus kello 17 - vääntöä turvapaikanhakijoista
EU-sisäministerien tiedotustilaisuus kello 17 - vääntöä turvapaikanhakijoista

EU:n sisäministerien asialistalla Luxemburgin kokouksessa oli tiistaina väliaikaismenettely Välimerestä pelastettujen ihmisten jaosta jäsenmaiden kesken.

Kysymykseen montako maata tukee ehdotusta puheenjohtajamaa Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vastasi, että mitä useampi maa sitä enemmän mallista voi olla hyötyä.

– Mitä enemmän saamme maita mukaan, sitä parempi (malli) on. Yritämme saada mahdollisimman monta maata mukaan.

Ohisalo totesi, että EU:n on oltava paremmin valmistautunut kuin muutama vuosi sitten, jolloin siirtolaisia tuli Eurooppaan ennätysmääriä. Valmistautumisessa tarvitaan myös väliaikaisia malleja.

Suomi on puheenjohtajana Ohisalon mukaan avoin väliaikaisille ratkaisuille ja edistystä tarvitaan kaikilla reiteillä.

Tiedotustilaisuudessa ei kerrottu, mitkä maat mahdollisesti tukevat Italian, Ranskan, Saksan ja Maltan syyskuussa tekemää yhteistä ehdotusta väliaikaisesta taakanjakomenettelystä.

Tiistain kokouksessa jäsenmaita ei vaadittu sitoutumaan.

– Keskustelu jatkuu enkä halua lyödä lukkoon moniko maa lopulta liittyy järjestelyyn. Toivon, että mahdollisimman moni, sanoi EU:n muuttoliikkeestä vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos.

Ehdotuksen perusteella Välimerestä pelastettuja ihmisiä sijoitettaisiin EU-jäsenmaihin. Osallistuminen järjestelyyn on vapaaehtoinen.

Ruotsi ei aio osallistua järjestelyyn

EU-komissio ja puheenjohtajamaa Suomi toimivat välittäjinä ehdotuksen laatimisessa. Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan puheenjohtajamaana Suomi tukee prosessia.

Ennen Luxemburgin kokousta Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson sanoi, että Ruotsi ei aio osallistua (siirryt toiseen palveluun) järjestelyyn.

– Olemme ottaneet jo enemmän vastaan turvapaikanhakijoita kuin mikään muu EU-maa. Siksi emme seiso nyt jonossa ensimmäisinä tarjoamassa apua vaan tässä tapauksessa muiden maiden on tehtävä osansa, Johansson sanoi Ruotsin radion SR:n haastattelussa.

Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson
Ruotsin maahanmuuttoministerin Morgan Johanssonin mukaan Ruotsi ei aio osallistua Välimerestä pelastettujen ihmisten vapaaehtoiseen ja väliaikaiseen taakanjakoon EU-maiden kesken.Erik Simander / EPA

Ruotsin radion mukaan myös Tanskan maahanmuuttoministeri Mattias Tesfaye on sanonut uutistoimisto Ritzaulle, ettei Tanska aio osallistua vapaaehtoisjärjestelyyn.

Muistohetki Ilkka Laitisen poismenon vuoksi

Sisäministerit pitivät aamupäivällä alkaneen kokouksensa aluksi minuutin hiljaisen hetken muistaen EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin pitkäaikaista johtajaa Ilkka Laitista. Laitinen oli Frontexin ensimmäisenä pääjohtajana vuosina 2005-2014.

Laitinen oli kuollessaan 57-vuotias. Hän toimi Rajavartiolaitoksen päällikkönä vuosina 2018-2019.

Voit katsoa kokouksen tiedotustilaisuuden tältä sivulta. Sen arvioidaan alkavan kokouksen päätteeksi noin kello 17.

Lähteet: Yle-STT