1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomioistuimet

Rikostuomio-ohjelman häiriöt on korjattu

Ohjelma ei nikottele ensimmäistä kertaa.

Helsingin hovioikeus sijaitsee oikeustalossa Salmisaaressa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valtion Ritu-rikostuomiosovelluksessa ilmenneet ongelmat on korjattu.

Esimerkiksi Helsingin hovioikeus kärsi järjestelmän ongelmista ja tuomioiden julkistamisessa oli vaikeuksia.

Alun perin Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan laajavaikutteinen häiriö saatiin korjattua oikeusministeriön hallinnonalalla ja palvelut palautuivat kello 12. Helsingin hovioikeus kertoi kuitenkin sähköpostitse kello 15:n aikaan, että häiriö on edelleen päällä.

Valtorin mukaan alkuperäinen jo korjattu vika johtui uuden tietokonepalvelimen reitityksessä ilmenneistä ongelmista. Tällä hetkellä Helsingn hovioikeuden mukaan käynnissä olevasta häiriöstä ei oltu Valtorin viestinnässä tietoisia ainakaan kolmen jälkeen.

Ritu ei ole ollut jumissa ensimmäistä kertaa. Oikeusministeriö tiedotti syyskuun alussa, että satojen rikosasioiden tiedot on jäänyt lähettämättä (siirryt toiseen palveluun)käräjäoikeuksista eteenpäin tietojärjestelmään liittyvän vakavan ongelman vuoksi.

Oikeusistuinten pitäisi lähettää tiedot tuomioista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle, jotka vastaavat vankeus- ja sakkorangaistuksen täytäntöönpanosta. Vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomion tiedot on jäänyt lähettämättä eteenpäin.

Lue myös:

Poliisi selvitti historiallisen suuren rahanpesuepäilyn – venäläinen rikollisjärjestö pesi yli sata miljoonaa euroa suomalaisyhtiön kautta

Satojen rikosjuttujen tiedot jäivät lähtemättä eteenpäin käräjäoikeuksista – virhe on voinut johtaa jopa vankeustuomioiden vanhenemiseen