Hyppää sisältöön

Osuuskauppa Hämeenmaalle pettymys – Turengin marketkaava hylättiin Janakkalan valtuustossa niukasti

Osuuskauppa käyttää nyt Turenkiin aiotut investointirahat toimialueellaan muualla Etelä-Hämeessä ja varautuu vuosien aikalisään Turengissa.

Havainnekuva Turenkiin aiotusta S-marketista. Puistoa jäisi marketin ja Janakkalan kunnantalon väliin. Kuva: A1 Arkkitehdit Oy

Janakkalan kunnanvaltuusto tyrmäsi S-marketin kaavan valtuustossa niukasti äänin 15–17 maanantaina. Valtuuston enemmistö pitää S-marketin kaavahanketta alueen puistoaluetta supistavana. Kauppaa kaavoitettiin Turengissa Hausjärventien varteen lähelle taajaman pääteiden risteystä ja liikenneympyrää.

Valtuuston ratkaisu on nyt aikahyppy 2020-luvulle. Janakkalassa odotellaan ensi vuosikymmenelle sekä Onnenlantti-kiinteistön lunastuspäätöstä ympäristöministeriöstä että myös uutta S-marketia.

Osuuskauppa Hämeenmaassa Janakkalan ratkaisu oli odotettu. Se asettaa investointihankkeita kuitenkin osin uuteen asentoon. Turengin marketin viiden miljoonan investointivarat otetaan muuhun käyttöön.

– Meille tämä on pettymys. Siirrämme Turenkiin aiottuja investointivaroja nyt varmaan Etelä-Hämeessä muihin hankkeisiin, kertoo Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Osuuskaupassa uskotaan, että Turengin kolmiossa olevan Onnenlantti-kiinteistön lunastusmenettely saattaa kestää mahdollisine valituskierteineen vuosia. Hämeenmaa haluaa kuitenkin edelleen investoida Turenkiin heti, kun se on mahdollista.

– Toivomme, että asiat etenisivät ja kehitystä tapahtuisi Turengissa. Mielestämme Turengin keskustan ilme on nyt aika heikossa kunnossa, pohtii Vormisto.

Investointeja tehdään Hämeenlinnan seudulla

Hämeenlinnan seudulla Osuuskauppa on uusimassa Idänpään marketiaan. Myös Hämeenlinnan kävelykadulla olevan Amarillo-ravintolan alakertaan ollaan toteuttamassa lounasravintolaa.

Hämeenmaalla on myös Hämeenlinnassa linja-autoaseman tuntumassa entisen Rosso-ravintolan tilat. Ne sijaitsevat Palokunnankadun ja Sibeliuksenkadun risteyksessä kiinteistöyhtiössä eli entisessä Etelä-Hämeen Osuuskaupan päärakennuksessa.

Funkkis-tyylistä rakennusta on myyty pitkään, mutta kaupanteko on ollut hyvin haasteellista. Entisen EHO:n päärakennus on odottanut remonttia ja uudistuksia jo vuosikaudet. Hämeenmaa on EHO-kiinteistössä vähemmistöosakkaana ja odottelee pääomistajien ratkaisuja.

– Myös Turengin S-marketia on uusittu jo keväällä, jotta se ei heti levähdä vanhuuttaan, sanoo toimitusjohtaja Olavi Vormisto.

Tammelan S-marketin uusiminen alkoi jo syyskuussa. Osuuskauppa Hämeenmaa remontoi loppuvuoden aikana myös Hattulassa Parolan S-marketin ja Janakkalassa Tervakosken S-marketin.

.
.