Legendaarisen Harjun nuorisotalon kohtalo edelleen auki – Kaupungin asiantuntija: sisäilmaongelmat eivät vaadi tilasta luopumista

Lopullinen luopuminen Harjusta ei nuorisoasiainjohtajan mukaan varmaa.

Nuorisotalo
Harjun nuorisotalo Dallapénpuistossa.
Juho Nurmi / Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunki kertoi viime viikolla Harjun nuorisotalon sulkemisesta ja toimintojen siirtämisestä muihin tiloihin vuodenvaihteessa. Lakkauttamisen syyksi ilmoitettiin tuolloin muun muassa sisäilmaongelmat.

Kuntotutkimusten perusteella tila ei ehkä olekaan niin huonossa kunnossa kuin on annettu ymmärtää. Koko rakennusta ei ole vielä kuntokartoitettu, vasta rakennuksen kellaritilat on tutkittu tarkemmin. Muilta osin talon kuntoa selvitetään talven aikana.

– Kellarikerroksesta löytyi ongelmia, mutta niihin laaditaan korjaussuunnitelmaa. Kellarin remontti tai nuorisotalon jatkotutkimukset eivät kuitenkaan vaadi koko rakennuksen tyhjentämistä, sanoo erityisasiantuntija Kari Vähämäki Helsingin kaupungilta.

Vähämäki on kaupungin sisäilma-asiantuntijoita, hän kuuluu kaupunkiympäristön sisäilmatiimiin.

Vähämäen mukaan aiemman vesieristys- ja salaojaremontin yhteydessä ei ole korjattu kaikkia rakenteissa olevia vikoja, jotka täytyy nyt korjata. Lisäksi rakennuksen ilmanvaihtoa on parannettava.

Vähämäki ei halua ottaa kantaa syihin, miksi tiloista lähdetään jo vuodenvaihteessa.

"Tässä on nyt aiheutettu turhaa huolta ja pelkoa"

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Sami "Frank" Muttilainen on huolestunut tilanteesta. Häntä harmittaa, että Harjua markkinoidaan huonokuntoisena, kun hänestä kyse ei ole siitä.

– Taustalla on varmaan jokin muu syy. Halutaanko se johonkin muuhun käyttöön? hän kysyy.

Muttilaisen mukaan paikka on tärkeä nuorille, mutta myös muille toimijoille ja järjestöille.

– Tässä on nyt aiheutettu turhaa huolta ja pelkoa lasten vanhempien, nuorten ja keskuudessa. Kyselevät uskaltaako lapsia päästää Harjuun tai ylipäätänsä tulla sinne. Tuntuu oudolta, että alueelle tärkeästä ja omaleimaisesta paikasta lähdetään, jos siinä ei ole varsinaisesti mitään suurempaa vikaa tai vakavampia puutteita. Ihan peruskorjattavissa oleva paikka, Muttilainen toteaa.

Lopullinen luopuminen Harjusta epävarmaa

Helsingin kaupungin nuorisoasiainjohtajan Mikko Vatkan mukaan kyse on kokonaisharkinnasta ja tilojen tyhjentämiseen on useita syitä.

– Haluamme tarjota henkilöstölle ja talon käyttäjille kunnossa olevat tilat, mutta kyse ei ole pelkästään sisäilmasta ja kunnosta. Taustalla on myös koko kulttuurisen nuorisotyön muutos. Kun muutto Harjusta tapahtuu vuoden vaihteessa niin tämä muutos tapahtuu samassa rytmissä kuin koko muu uudistus, hän sanoo.

Lisäksi Harjun nuorisotilan jatkotutkimuksissa voi ilmetä laajoja korjaustarpeita, jolloin tiloista olisi Vatkan mukaan poistuttava joka tapauksessa pidemmäksi aikaa.

– On turha jäädä odottamaan. Olennaista on, että meillä on niille toiminnoille järkevät paikat. Parhaillaan haetaan uusia tiloja ja ne varmistuvat lähiaikoina, hän kommentoi.

On vielä epäselvää, jääkö musiikkistudio tiloihin vuodenvaihteen jälkeen, vaikka muut toiminnot siirrettäisiin pois. Studion ilmanvaihto kuuluu eri järjestelmään kuin muun rakennuksen ilmanvaihto.

Lopullinen luopuminen Harjusta ei ole Vatkan mukaan muutenkaan vielä täysin varmaa, tarvitaan vielä lisätietoja ja selvityksiä. Vatka sanoo, että tiloihin voidaan jopa harkita paluuta, mikäli remontti valmistuu nopeasti.

– Tunnistamme sen tarpeen, että myös kantakaupungissa täytyy olla tiloja nuorisolle, Vatka toteaa.

Lue myös:

Täällä uransa aloittivat muun muassa Vilkkumaa ja Putro – Nyt legendaarinen Harjun nuorisotalo suljetaan: miten käy nuorten ja Kallio kukkii -tapahtuman?