Myös sienestäjät säikähtivät Puolustusvoimien sotaharjoitusta – esikuntapäällikkö: "Ihmiset ovat ehkä vieraantuneet"

Yle kertoi maanantaina, että Ruska 19 -harjoitus on herättänyt hämminkiä myös lentokonebongareissa.

puolustusvoimat
Hornet -hävittäjä Pirkkalassa.
Kuvituskuva Hornetista. Juha Vuohelainen / Yle

Myös sienestämässä ollut pariskunta on säikähtänyt ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitusta. Sienestämässä ollut pariskunta oli kohdannut harjoituksen sotilaita Pirkkalassa.

Aamulehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) pariskuntaa oli osoitettu aseilla.

Yle kertoi maanantaina, että Ruska 19 -harjoitus on herättänyt hämminkiä myös lentokonebongareissa. Lentokoneita kuvanneet luulivat, että heitä kohti ammuttiin paukkupatruunoita, vaikka näin ei Puolustusvoimien mukaan ollut.

Satakunnan Lennoston esikuntapäällikkö Mika Hakanen sanoo, ettei Puolustusvoimilla ollut tietoa, että pusikossa on piilossa kuvaajia. Harjoitukseen osallistuneet olivat luulleet todennäköisesti pusikossa olleen harjoituksessa vihollisina toimineita.

Paukkupatruunat olivat osa harjoitusta ja ne ammuttiin 50 metrin päästä. Väärinkäsitys syntyi siitä, että vartiomiehet tulivat sanomaan myöhemmin kuvaajille, ettei alueella saa kuvata. Kuvaajan mukaan aluetta ei ollut kuitenkaan merkitty kielletyksi.

Tämä asia on sovittu hyvässä yhteisymmärryksessä. Mika Hakanen on jutellut myös sienestämässä olleen pariskunnan kanssa.

Hän ei ole vielä selvittänyt asiaa Puolustusvoimien päässä.

Tuhansia henkilöitä harjoituksessa

Ruska 19 on ilmavoimien suurin harjoitus (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)tänä vuonna. Harjoitukseen osallistuu yhteensä 4 500 henkilöä, joista noin 2 000 on reserviläisiä. Maavoimista harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatista ja Utin jääkärirykmentistä. Ruskan lentotoimintaan osallistuu ilmavoimista 26–28 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 14 Hawk-suihkuharjoituskonetta, kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä yksi maavoimien NH90-helikopteri.

Ruotsin ilmavoimista on mukana puolestaan kahdeksan JAS 39 Gripen C/D -monitoimihävittäjää sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus.

Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohta on yksi pääsotaharjoituksen harjoitusmaastoista. Esikuntapäällikkö Mika Hakasen mukaan kohtaamisia siviileihin tulee metsäteillä ja lentokentän lähellä. Harjoitukset ovat keskellä yhteiskuntaa.

– Ihmiset ovat ehkä vieraantuneet harjoituksista, kun ne koetaan oudoiksi, Hakanen pohtii.

Tämä voi johtua siitä, että Puolustusvoimat harjoittelee usein porttien sisäpuolella. Pääsotaharjoituksesta on tiedotettu Hakasen mukaan aktiivisesti, mutta tieto ei ehkä ole saavuttanut kaikkia.

Harjoituksen lentotoiminta päättyy tänään tiistaina kello 18. mennessä.

Lue lisää:

Paukkupatruunat herättivät hämminkiä ilmavoimien pääsotaharjoituksessa – sivulliset olivat kuvaamassa pusikossa