Taittoiko puhelu Merkelin kanssa Britannian Boris Johnsonin selän – brittimedia odottaa ilmoitusta brexit-neuvottelujen lopettamisesta

Liittokansleri Angela Merkel varoitti, että ilman kompromissia Britannian EU-erosta ei päästä sopimukseen.

Brexit
Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson neuvotteli tiistaina aamupäivällä puhelimitse liittokansleri Angela Merkelin kanssa.Will Oliver / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat puhuneet Britannian EU-erosta aamupäivällä puhelimitse.

Pääministeri Johnsonin kanslian uutistoimistoille ja brittimedialle vuotamien tietojen mukaan Merkel varoitti, että ellei Britannia ole valmis kompromissiin Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksessä, toive brexit-sopimuksen synnystä on tuhoon tuomittu.

Merkelin viesti oli, että brittihallituksen olisi suostuttava Pohjois-Irlannin pysymiseen osana EU:n tulliliittoa.

Virallisesti brittihallitus sanoo yhä toivovansa sopimukseen pääsyä EU-kumppaneidensa kanssa. Hallituslähde kuitenkin sanoo, että se ei usko EU:n neuvottelevan Britannian kanssa tosissaan.

Puhelun jälkeen Britannin punnan arvo notkahti, kun markkinat tulkitsivat puhelutietoja sopimuksettoman eron mahdollisuuden lisääntymiseksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on tiistai-iltapäivänä tapaamassa Merkeliä Berliinissä.

Aiemmin päivällä Tusk haastoi Johnsonia twitterissä, kysymällä minne menet, quo vadis? Tusk muistutti, että kyse ei ole siitä, kuka voittaa tyhmän syyttelykisan toistaan vastaan. Tuskin mukaan Britannian erossa on kyse Euroopan ja Britannian tulevaisuudesta, turvallisuudesta ja ihmisten eduista.

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mielestä Tuskin twiitit kuvastavat eurooppalaisten (siirryt toiseen palveluun) turhautumista. Irlanti sanoi tiistaina, että se varautuu tukemaan yrityksiään 1,2 miljardin eurolla, jos Britannian sopimukseton ero toteutuu.

Sopimuksettomaan eroon lisää huomiota

Brittimediassa odotetaan, että Johnson saattaa ilmoittaa lopettavansa neuvottelut EU:n kanssa. The Guardian -lehti ennakoi, että Merkelin puhelun jälkeen pääministeri valmistautuu luopumaan (siirryt toiseen palveluun)brexit-neuvotteluista ja ryhtyy entistä avoimemmin valmistautumaan sopimuksettomaan eroon.

Pääministerin kanslia on arvioinut Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että neuvottelut ovat katkeamispisteessä.

BBC:n oma arvio on, että hetki hetkeltä käy selvemmäksi, ettei ensi viikon EU-huippukokoukseen mennessä ainakaan mitään sopimusta ole olemassa.

Hallitus julkaisi iltapäivällä uuden raportin sopimuksettoman eron valmisteluista.

Pääministerin odotetaan illalla myös lähettävän kuningattaren suostumuksella parlamentin jälleen istuntotauolle ensi maanantaihin asti, jolloin se palaa kuulemaan kuningattaren puheen uuden istuntokauden aluksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters