Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne saa syytteen työsyrjinnästä – Hakijan mukaan rekrytointi katkesi äitiyteen

Alma Median hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan mukaan Telanne saa jatkaa tehtävässään syytteen nostamisen jälkeen.

työsyrjintä
Kai Telanne on tyytyväinen Alma Median digiliiketoimintojen kehitykseen.
Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on kiistänyt syyllistyneensä työsyrjintään. Markku Pitkänen / Yle

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta vastaan on nostettu syyte työsyrjinnästä. Syyte liittyy Aamulehden päätoimittajan valintaprosessiin vuonna 2017. Syyttäjänvirastosta vahvistettiin ensin Lännen Medialle (siirryt toiseen palveluun) syytteen nostaminen.

Myös Alma Media ja syyttäjä vahvistivat asian tuoreeltaan.

Poliisin esitutkinnassa Telanteen on epäilty syrjineen Aamulehden päätoimittajan hakuprosessissa Päivi Anttikoskea. Myös Alma Mediassa päätoimittajan valintaprosessiin osallistunut henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen on saanut syytteen työsyrjinnästä.

Telanne ja Juvonen ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi Ylelle tiistaina, ettei kommentoi asiaa mitenkään.

Vastaavasti syyttäjä on ilmoittanut syyttämättäjättämispäätöksestä toisen epäilyksen alla olleen tapauksen johdosta.

Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä. Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde peruttiin 2008 sen jälkeen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Nyt syyteharkinnassa oli kyse siitä, miten äitiys vaikutti päätoimittajan valintaan.

Valtioneuvoston tuore viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi vuonna 2018 kesällä Suomen Kuvalehden artikkelissa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että hänen rekrytointinsa Aamulehden päätoimittajaksi katkesi äitiyteen. Anttikosken mukaan hän ei hakenut paikkaa, vaan häntä pyydettiin mukaan rekrytointiprosessiin hakuajan päättymisen jälkeen.

Aamulehteen valittiin uutta päätoimittajaa vuoden 2017 lopulla. Anttikosken mukaan hänen palkkaamisensa torppasi rekrytointiprosessin viimeinen, Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen kanssa käyty haastattelu.

Poliisi kirjasi ilmoituksen

Anttikoski oli valmis muuttamaan Tampereelle, mutta hänen perheensä olisi jäänyt Helsinkiin. Anttikoski kuvaili Telanteen haastattelua SK:lle näin:

– Kerroin, että perheeni, mies ja lapsi, jäävät ainakin tässä vaiheessa asumaan Helsinkiin. Haastattelun lopussa Telanne kysyi, minkä ikäinen lapseni on.

Anttikoski kertoi lapsensa olleen silloin kymmenenvuotias.

– Telanne vastasi, että ei kuule kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä. Tuli sakot äitiydestä.

Anttikoski ei vaatinut rangaistusta, vaan poliisi kirjasi itse ilmoituksen.

Alma Media kiistää syrjinnän

Alma Media ja toimitusjohtaja Kai Telanne ovat kiistäneet syrjinnän. Alma Median mukaan tilanteessa oli kyse väärinkäsityksestä.

Alma Media lähetti tiistaina tuoreeltaan lehdistötiedotteen asiasta. Sen mukaan Alma Media kiistää epäiltyjen syyllistyneen työsyrjintärikokseen. Alma Median mukaan perhesuhteet eivät ole millään muotoa vaikuttaneet Aamulehden päätoimittajan valintaan.

Alma Median hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoo, että hallitus on saanut yksityiskohtaisen selvityksen asianomaisilta Alma Median edustajilta.

– Selvityksen ja keskustelujen pohjalta hallitus luottaa siihen, että rekrytointiprosessissa on toimittu asiallisesti eikä prosessissa ole tapahtunut työsyrjintää. Syytteen nostamisella ei ole vaikutusta asianomaisten asemaan Alma Mediassa. Hallitus seuraa oikeusprosessia ja arvioi asiaa tarvittaessa uudelleen, kun lopputulos on tiedossa, Jorma Ollila sanoo Alman tiedotteessa.

Syyttäjänä asiassa toimii aluesyyttäjä Olli Sulkonen Länsi-Suomen syyttäjäalueelta. Hänen mukaansa syyte käsitellään todennäköisesti marras- tai joulukuussa tänä vuonna.

Haastehakemus tulee julkiseksi vasta, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Lue lisää:

Aamulehden työsyrjintäepäily syyteharkintaan: Kaksi epäiltyä ja kaksi epäiltyä uhria

Poliisi epäilee työsyrjintää toisenkin Aamulehden päätoimittajakandidaatin kohdalla – Telanne ei ole ainoa epäilty

Tutkinnanjohtaja Alma Median syrjintäepäilystä: "Kuulustelussa tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella tässä vaiheessa on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen"

Alma Median Telanne Lännen Medialle: Anttikoski ei ollut finalistien joukossa Aamulehden päätoimittajaksi

Poliisi alkaa tutkia Aamulehden päätoimittajan valintaprosessia – poliisi kirjasi itse ilmoituksen