Suomen harvaan asutuimman kunnan koko lukio mahtuu yhteen huoneeseen – synkkä väestöennuste aiotaan kuitenkin todistaa vääräksi Savukoskella

Ennenkin on selvitty, joten jatkossakin selvitään, uskoo Kemijoessa aamunsa aloittava kunnanjohtaja.

väestöennusteet
Savukosken lukiolaisten taukotila on mieleinen paikka lukion kolmelletoista oppilaalle.
Savukosken lukiossa on kolmetoista oppilasta. Taukotilaan mahtuvat tarvittaessa kaikki lukiolaiset.Annu Passoja / Yle

Itälappilainen Savukoski on Suomen harvaan asutuin kunta, jossa ihmisiä on nipin napin tuhat, mutta erämaata ja poroja sitäkin enemmän. Kirkonkylällä on yksi ruokakauppa ja pankki, joka on avoinna kaksi tuntia viikossa. Työttömyysluvut ovat Lapin korkeimmat.

Numeroiden perusteella Savukoski vaikuttaa äkkiseltään kunnanjohtajan painajaiselta.

– Minä olen nauttinut Savukoskella olosta ihan suunnattomasti, sanoo vs.kunnanjohtaja Esko Rautiainen itse. Luonto on täällä aina lähellä ja Rautiainenkin kipaisee aamuisin pihan poikki Kemijokeen uimaan. Tänä aamuna ovi tosin loksahti lukkoon kunnanjohtajan värjötellessä uimahousuissa oven väärällä puolen, mutta se häntä vain naurattaa.

Savukosken kunnanjohtaja Esko Rautiainen syö lounaansa silloin tällöin kouluruokalassa.
Savukosken vs. kunnanjohtaja Esko Rautiainen syö lounaansa silloin tällöin kouluruokalassa.Annu Passoja / Yle

Väestöennusteet ovat kyllä synkkiä, sen Rautiainen tunnustaa. Savukosken asukasluvun arvioidaan putoavan tuhannesta noin kahdeksaansataan vuoteen 2040 mennessä. Koko Itä-Lapissa asukkaita katoaisi Rautiaisen mukaan noin 4000.

– Se on ehdottomasti liikaa. Täällä ei riitä tekijöitä turvaamaan palveluja eikä pitämään yllä yksityistä palveluntarjontaa. Myös kauppojen ja ravintoloiden kohtalo on silloin vaakalaudalla.

Uusille asukkaille tilaa kyllä riittäisi, henkeä kohden jopa monituhatkertaisesti Helsinkiin verrattuna.

Väestöntiheys / Henry Lämsä

Historian kallein investointi

Savukoski ei ole ongelmineen yksin. Mitä pienempi kunta, sitä nopeammin väki vähenee. Alle 5000 asukkaan kuntiin Tilastokeskus ennustaa samaa viidenneksen vähennystä kuin Savukoskellekin.

Ennusteet ovat vain ennusteita, toteaa kunnanjohtaja kuitenkin ja aikoo tehdä kaikkensa osoittaakseen ne vääriksi.

Savukoskella ei olla sammuttamassa valoja, päinvastoin. Kunnassa on päätetty sen historian suurimmasta investoinnista, yli 4 miljoonaa euroa maksavasta koulurakennuksesta.

– Me uskomme, että tulevaisuutta on olemassa, Rautiainen toteaa.

Rakennustöiden on määrä alkaa vielä lokakuun aikana. Korvatunturin koulun ja Savukosken lukion käytössä oleva rakennus nousee nykyisten sisäilmaongelmaisten koulurakennusten viereen. Vanhat puretaan kun uusi on valmis.

Neliöitä uusissa tiloissa on 1500, mikä on kolmasosa nykyisistä tiloista. Enempään ei näillä väestöennusteilla ole tarvetta.

Ronja Tarkka
Ensimmäistä luokkaa käyvä Ronja Tarkka harrastaa partiota partiolippukunta Korvatunturin kävijöissä. Annu Passoja / Yle

Työtä on, vaikkei välttämättä työpaikkoja

Uuden koulun ja muiden palvelujen maksajiksi tarvitaan kipeästi veronmaksajia mutta kovin harvoin he ovat Savukoskelle tulleet. Petri Tarkka kuitenkin palasi Rovaniemeltä lapsuusmaisemiin viisi vuotta sitten vaimonsa ja lapsensa kanssa. Puuseppä nauttii siitä, että verstaalla ei tarvitse hosua.

– Kaikki asiakkaat sanovat että ei tällä ole kiire, teet sitten kun kerkiät, Tarkka kertoo.

Tarkan valmistamia tilaustöitä lähtee Matkahuollon kyydissä pitkin Suomea. Puusepän työ ei yksin riitä, vaan Tarkka tekee töitä myös urheiluhierojana. Hän arvelee, että töitä ei olisi ellei hän olisi niitä itse keksinyt.

– Ihmisten pitäisi muuttaa se ajatusmallinsa. Ei täällä valmiita työpaikkoja ole, mutta kun katsoo markkinoita, niin kyllä täältä työtä löytyy. Se vaan vaatisi oman yrityksen perustamista.

Petri Tarkka
Petri Tarkka on tyytyväinen Savukosken terveyspalveluihin. Lääkärille pääsee hänen mukaansa muutamassa päivässä.Annu Passoja / Yle

Kysyntää olisi Tarkan mukaan esimerkiksi kiinteistöhuollon osaajille. Muitakin markkinarakoja hän havaitsee, mutta ei paljasta. Vaikuttaa siltä, että Tarkka saattaa tarttua itse jälleen uuteen toimeen.

– En tiedä, katsotaan, Petri Tarkka myhäilee.

"Once in a lifetime"

Savukoskella on seurattu, kuinka naapurikunta Sodankylä on saanut kosolti mukavaa julkisuutta houkuteltuaan helsinkiläisen tubettajan Inari Fernandezin asumaan perheineen vuodeksi Sodankylään. Omaa tubettajaa Savukoskella ei ole varaa palkata, mutta ideoita vs. kunnanjohtaja aikoo lainata.

– Kun vaikkapa opettajan määräaikaisia tehtäviä tulee auki, aiomme ryhtyä houkuttelemaan tekijöitä muualta Suomesta. Sanomme että tervetuloa kokeilemaan elämää tänne napapiirin pohjoispuolelle ja nauttimaan lappilaisuudesta, Rautiainen visioi.

Hän puhuu "Once in a lifetime"- mahdollisuudesta.

Toiveissa tietysti on, että joidenkin osalta kokeilu muuttuisi pysyväksi lappilaisuudeksi. Uusia savukoskelaisia aiotaan kalastella myös itärajan takaa.

– Olemme käynnistämässä samaa, mitä Salla ja Posio jo tekevät. Tähtäämme siihen että lukiosta tulee kansainvälinen lukio, jonne tulee uusia opiskelijoita Venäjältä ja kenties muultakin.

Robotti siivoaa halvemmalla

Uusia veronmaksajia ja huoltosuhteen paranemista odotellessa kunnanjohtaja Rautiaisen on etsittävä alati säästöjä. Entistä pienemmän koulurakennuksen valmistuttua kunta laskee säästävänsä ylläpitokustannuksissa 130 000 euroa vuodessa.

Esimerkiksi lämmityskulut ovat kylmien ja pitkien talvien vuoksi Itä-Lapissa toista luokkaa kuin Etelä-Suomessa.

Koululaiset piirittävät Savukosken kunnanjohtajaa Korvatunturin koululla.
Koululaiset piirittävät tuttua kunnanjohtajaa Korvatunturin koululla. Rautiainen on tottunut vastailemaan kysymyksiin esimerkiksi omistamiensa moottorikelkkojen määrästä.Annu Passoja / Yle

Myös uuden koulun siivousta on pohdiskeltu kukkaron kannalta.

– Sisällä ollaan sukkasillaan tai sisäkengissä, se vähentää siivouksen tarvetta. On suunniteltu myös, että liikuntatilat ja käytävät siivoaisi robotti, Rautiainen kertoo.

Säästöjä haetaan myös henkilöstömenoista ja kunta päätti tällä viikolla koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista. Rautiainen ei pidä irtisanomisia todennäköisenä mutta selvää on, että eläköityvien tilalle ei aina palkata uutta. Yt-neuvottelujen tavoitteena on 190 000 euron vuosittaiset säästöt.

"Ehkä joku ilonpilkahdus tulee"

Savukoski on monen muun kunnan tavoin hakenut valtionosuuden korotusta heikkojen talousnäkymiensä vuoksi. Jos talouskehitys jatkuisi nykyraiteilla, Savukoski putoaisi kriisikuntien joukkoon viimeistään vuonna 2022. Kunnanjohtaja uskoo, että siltä vältytään.

Jalmari Harju käy toista vuotta Savukosken lukiota.
Savukosken lukiota käyvä Jalmari Harju on nuorisovaltuutettuna ollut mukana uuden koulurakennuksen suunnittelussa.Annu Passoja / Yle

Uskoa tulevaisuuteen tuovat Jalmari Harjun kaltaiset asukkaat. Lukiolainen ja nuorisovaltuuston puheenjohtaja aikoo opiskelun jälkeen jatkaa perheen maitotilan pitoa.

– Tämä on rakasta kotiseutua, eihän täältä mihinkään osaisi lähteä. Täällä on kaikkea mitä oikeastaan ihminen vain voi tarvita, Harju sanoo. Se tarkoittaa luontoa ja omaa rauhaa.

Väestöennusteet apeuttavat nuorenkin mielen, mutta Harju ajattelee että "ehkä joku ilonpilkahduskin vielä tulee". Monille työttömille se ilonpilkahdus olisi Soklin fosfaattikaivos.

Tuleva maatilallinen Harju ei siitä innostu ja vielä vähemmän luonnonrauhan perässä Savukoskelle muuttanut Petri Tarkka. Tarkka arvelee, että kaivosrekkaralli saattaisi ajaa hänen perheensä kokonaan pois Savukoskelta.

Keskustele aiheesta kello 22 saakka.

Lue myös:

Savukoski karsii menojaan vähentämällä kunnan henkilöstöä – yt-neuvottelut alkavat

Uusin väestöennuste: Väkikato kiihtyy monissa Lapin kunnissa – Posion ja Sallan asukasluvusta lähtee melkein kolmannes 20 vuodessa