1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kouvola aikoo leikata jakamiaan avustuksia miljoonalla – orkesteri ja teatteri huolissaan: ''Leikkaus aloittaisi alasajomme''

Avustusleikkausten kohteista ei ole vielä päätetty.

talous
Leea Mattila soittaa.
Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen on huolissaan siitä, että jos Kouvola laskisi avustustaan, myös Kotkan avustus laskisi. Kuvituskuva.Jarkko Riikonen / Yle

Kouvola suunnittelee leikkaavansa jakamiaan avustuksia ensi vuonna reilulla miljoonalla eurolla.

Syynä säästötarpeeseen on kaupungin heikko taloustilanne. Kouvolan tulos tältä vuodelta on jäämässä jopa 34 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Avustusten leikkausprosentti voi vaihdella kymmenen ja 30 prosentin välillä. Leikkausten kohteista ei ole vielä päätetty. Liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikan mukaan kaikki avustusten saajat ovat leikkauksissa lähtökohtaisesti samalla viivalla.

Niihin lukeutuvat myös Kymi Sinfonietta ja Kouvolan kaupunginteatteri.

''Leikkaus aloittaisi alasajomme''

Kymi Sinfonietta saa avustusta molemmilta omistajakaupungeiltaan, Kouvolalta ja Kotkalta. Kotkan avustusosuus on 55 prosenttia ja Kouvolan 45 prosenttia.

Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarisen mukaan tällä hetkellä Kouvola maksaa orkesterille noin 693 000 euroa, ja Kotka noin 847 000 euroa vuodessa. Kaupunkien maksama avustus on näin ollen yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Kaupungeilta saamamme tuki on yhteensä suunnilleen saman verran, pikkuisen enemmän kuin mitä yksittäinen kaupunki laittaa omaan yhden kaupungin orkesteriinsa. Saamme parisataa tuhatta enemmän siitä, että teemme tätä kahdessa kaupungissa. Se työn määrä on aikamoinen, minkä teemme melkein samalla euromäärällä kuin mitä yksi kaupunki maksaa orkesterilleen, Luostarinen sanoo.

Luostarinen on huolissaan siitä, että jos Kouvola laskisi avustustaan, myös Kotkan avustus laskisi. Luostarisen mukaan tähän saakka kaupunkien avustukset ovat menneet käsi kädessä.

– Olemme kahden kaupungin orkesteri. Jos kävisi niin, että Kouvola leikkaisi kymmenen prosenttia ja Kotka lähtisi siihen samaan, niin se tietäisi meille 154 000 euron leikkausta. Se tietyllä tavalla aloittaisi meidän alasajomme, Luostarinen toteaa.

Siellä ei ole paljoa lihaa luiden päällä. Ei ole paljoa, mistä säästää.

Riikka Luostarinen

Kymi Sinfonietta perustettiin 90-luvun lopussa. Se muodostettiin Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista. Luostarisen mukaan yhdistäminen tehtiin säästöjen vuoksi.

– Sitä ei varmaan nykypäivänä enää muisteta, että ne nipistykset on jo tehty. Sen takia tässä ollaan aika tiukoilla. Se marginaali, jolla Kymi Sinfonietta järjestää konsertteja, on hyvin pieni. Siellä ei ole paljoa lihaa luiden päällä. Ei ole paljoa, mistä säästää.

Kymi Sinfonietta on jo suunnitellut ensi kevään ohjelmistonsa, ja sopimukset on tehty. Konsertteja on tarkoitus alkaa myymään kuukauden sisällä.

– Jos meiltä lähtee 154 000 euroa, meiltä jää noin puolet konserttiviikoista toteuttamatta.

Kotkan ja Kouvolan kaupunkien lisäksi Kymi Sinfonietta saa tuloja Opetusministeriöltä ja lipputuloista. Luostarisen mukaan leikkaukset aiheuttaisivat kierteen.

– Näin mittava leikkaus kertalaakista tietäisi paljon toimintamme alasajoa joko konserttien määrässä, jolloin myös lipputulot jäisivät pienemmiksi, ja tulonmenetys kertautuisi, tai sitten valtionosuuksista, jos joudumme menemään esimerkiksi lomautuksiin. Saamme valtiolta osuuden henkilötyövuosien mukaan. Se kertautuu vuosien päähän ja voi aiheuttaa vielä suuremmat leikkaukset muutaman vuoden sisällä, kuin mitä tämä leikkaus olisi, Luostarinen kertoo.

''Pitäisi laittaa viisaat päät yhteen''

Kouvolan kaupunginteatterille Kouvola maksaa vuosittain 1,2 miljoonaa euroa avustusta. Kymmenen prosentin leikkaus veisi tuloista 120 000 euroa.

Teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemen mukaan jo kymmenen prosentin leikkaus teatterin avustukseen olisi kova paikka.

– Sitten pitäisi laittaa viisaat päät yhteen ja miettiä, että miten asiat järjestetään. Meillä on kaikki ensi vuoden sopimukset jo tehty, ja teemme tuotantoja jo kovaa vauhtia. Se olisi vakavan mietinnän paikka, että millä keinoin ensi vuoden budjettia sopeutettaisiin. Kymmenen prosentin leikkaus, 120 000 euroa olisi aikamoinen summa.

Kouvolan Teatteri kuvattu ulkoa.
Kouvolan kaupunginteatteri saa Kouvolalta vuosittain 1,2 miljoonaa euroa avustusta. Arkistokuva.Tiina Karppi / Yle

Kouvolan kaupunginteatterin kokonaisbudjetista lipputulojen osuus on noin 24 prosenttia. Loput ovat avustuksia.

Teatteri odottaa parhaillaan tietoa myös siitä, onko henkilötyövuosien perusteella maksettaviin valtionavustuksiin tulossa muutoksia.

– Toivotaan, että valtiolta tulisi sitten pientä kompensaatiota.

Tällä hetkellä teatterilla on Luhtaniemen mukaan hyvä taloudellinen tilanne. Teatterin pääoma ja tase ovat hyvällä mallilla.

– Meillä on turvallinen tilanne. Mitään hätää ei ole tällä hetkellä, Luhtaniemi sanoo.

Kouvolan liikunta- ja kulttuurilautakunta tekee esityksen avustusten leikkauksista ensi viikolla.

Lue seuraavaksi