Tietyö vie asiakkaat – korvaako kukaan?

Kaupunkirakentamisen aiheuttamista liiketappioista on vaikea saada ketään vastuuseen. Esimerkkitapaus on Rovaniemeltä.

vahingonkorvaus
kaukolämpötyömaa Kansankatu Rovaniemi
Sauli Antikainen / Yle

RovaniemiRovaniemen ydinkeskustassa oleva Kansankatu on ollut lähes koko mitaltaan kaukolämpötyömaana kesäkuun alkupuolelta lähtien. Kadun alkupäässä on huoltoaseman ja kadun varressa on useita pieni liikkeitä. Töiden piti olla valmiina jo elokuun lopussa, mutta työmaa on edelleen kesken.

Kun katu on ollut vaikeakulkuinen, se on saanut liikkeisiin aikaan asiakaskadon. Esimerkiksi leipomon liikevaihdosta se on syönyt ison osan.

– Syyskuussa tappiota tuli useampi tuhat euroa, syyskuu oli todella pettymys. En olisi voinut ikinä uskoa, että pelkkä tien ja parkkipaikkojen vienti aiheuttaa tämmöistä, sanoo Eijan Pullapuodin yrittäjä Vuokko Takapuro.

Huoltoasemalla tilanne on samanlainen.

– Meiltä on hävinnyt kesän aikana myyntiä semmoisen 10-20 prosenttia, Kansankadun Nesteen yrittäjä Aarne Kyllönen sanoo.

Käytännössä korvaukset ovat kiven takana

Ongelman on se, kuka korvaa – vai korvaako kukaan. Työn tilaaja on Napapiirin Energia ja Vesi (NEVE). Pääurakoitsija on oriveteläinen KVL-tekniikka.

– Vastuunäkökulmasta NEVE ei ole vastuussa tuottamuksellisesti tästä vahingosta. Lisäksi meillä on tietenkin urakoitsijan kanssa urakkasopimukset ja niiden perusteella mahdollisista vahingoista kolmansille osapuolille vastaa urakoitsija, sanoo NEVE:n toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

Käytännössä liikkeiden on äärimmäisen vaikea saada korvausta työmaan aiheuttamasta tappiosta. Vähintäänkin vaadittaisiin vahingon aiheuttajalta tahallisuutta tai tuottamuksellisuutta, mikä tarkoittaa huolimattomuutta tai varomattomuutta.