1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahanpesu

Oikeus hylkäsi kaikki syytteet Suomen historian tiettävästi suurimmassa rahanpesujutussa

Syyttäjä vaati tuomiota törkeästä rahanpesusta.

Epäilykset liittyivät projektiin, jossa suunniteltiin uuden yksityisesti rahoitetun moottoritien rakentamista Venäjän Karjalaan. Moottoritien kustannusarvioksi miehet ilmoittivat kuulusteluissa 400–500 miljoonaa euroa. Tiehanketta ei ole koskaan aloitettu. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet jutussa, jossa kahta miestä syytettiin yli 130 miljoonan euron törkeästä rahanpesusta.

Poliisi alkoi tutkia tapausta pankkien tekemien ilmoitusten jälkeen. Suomalaisten rakennusyhtiöiden tilien kautta kulki vain neljän kuukauden aikana yli sata miljoonaa euroa alkuperältään rikolliseksi epäiltyä rahaa.

Epäilykset liittyivät projektiin, jossa suunniteltiin uuden yksityisesti rahoitetun moottoritien rakentamista Venäjän Karjalaan. Moottoritien kustannusarvioksi miehet ilmoittivat kuulusteluissa 400–500 miljoonaa euroa. Tiehanketta ei ole koskaan aloitettu.

Käräjäoikeus toteaa muun muassa, että varojen rikollista alkuperää ei voida osoittaa sillä, minne rahat olivat sittemmin epäiltyjen yrityksen tililtä päätyneet.

Käräjäoikeus toteaa myös, että pelkästään se, että varoja siirretään pankkiin yrityksestä, joka on perustettu väärillä nimillä tai jonka elinkaari on ollut syyttäjän kertomalla tavalla lyhyehkö, ei tee vielä yrityksen kautta siirtyviä rahavirtoja alkuperältään rikollisiksi.

Rahojen alkuperään ei päästy kiinni

Edellä mainituilla perusteilla käräjäoikeus katsoo, että esirikoksesta eli siitä, että nyt kysymyksessä olevat epäiltyjen tilille tulleet 135 miljoonaa euroa olisivat olleet peräisin rikollisesta toiminnasta, on jäänyt varteenotettava epäilys. Asiassa ei ole näytetty esirikoksen toteutumista rahanpesurikoksen tunnusmerkistön tarkoitetulla tavalla.

Muun muassa näistä syistä käräjäoikeus ratkaisi, että epäiltyjä koskeva syyte on hylättävä. Myös jutun keskiössä olleen yrityksen takavarikkopäätös on oikeuden mukaan kumottava. Tuomion purkamisen lisäksi valtio joutuu maksamaan kymmenien tuhansien eurojen korvaukset syytettyjen asianajajille.

Kahden virolaismiehen käräjäoikeudessa saama tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen. Poliisitutkinnan aikana kaksikko kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Poliisilla viiden vuoden esitutkinta

Esitutkinnan mukaan rahoja siirrettiin Suomesta ulkomaille rekisteröityihin satoihin pöytälaatikkoyhtiöihin. Poliisin mukaan rahat olisivat tulleet järjestäytyneen rikollisuuden järjestöltä Venäjältä. Poliisin päätekijäksi epäilemää venäläistä miestä poliisi ei koskaan onnistunut tavoittamaan, eikä häntä vastaan ole nostettu syytteitä.

Venäläismiehen mahdolliset rikokset ovat tapahtuneet Venäjällä, eikä Suomen poliisilla ole maassa toimivaltaa.

Esitutkintamateriaalin perusteella vaikutti, että virolaisilla olisi ollut tapauksessa vain välikäden rooli. Operaation todelliset toteuttajat olisivat toimineet poliisin esitutkinnassa hankkimien todisteiden mukaan muun muassa Moskovassa.

Poliisin mukaan rahat olisivat olleet alun perin peräisin tekaistuista venäläisistä yhtiöistä ja Venäjällä rahanpesuepäilyjen takia suljetusta pankista.

Poliisin esitutkinta-aineistossa kuvataan, kuinka väitetty rahanpesu olisi käytännössä toteutettu. Kuva: Poliisin esitutkintapöytäkirja

Lue lisää:

Poliisi selvitti historiallisen suuren rahanpesuepäilyn – venäläinen rikollisjärjestö pesi yli sata miljoonaa euroa suomalaisyhtiön kautta