1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palvelutalot

Lapin AVI: Yksityisistä palveluasumisyksiköistä löytyi paljon puutteita, mutta ei mitään vakavaa

Pääsääntöisesti hoitajamitoitus täyttyy yksityisissä vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä Lapissa.

palvelutalot
Iäkkään asiakkaan ateria: makaronia, tomaattia, voileipä, makkaransiivu, mehua.
Avin mukaan Lapin hoivakodeissa on puutteita.Pekka Koli / Yle

Lapin aluehallintovirasto pyysi kuntia keräämään tietoja vanhusten yksityisistä tehostetun palveluasumisen yksiköistä tammikuussa 2019 – sen jälkeen, kun vanhustenhoidon tilasta ja hoitajien määristä nousi julkinen kohu Suomessa.

Juuri julkaistussa raportissa on mukana 44 hoivakotia yksityisiltä palveluntuottajilta, muun muassa Attendolta, Coronarialta ja Esperiltä. Yksiköitä on 11:ssä Lapin kunnassa Kemistä Inariin.

Parannettavaa löytyy pitkän listan verran, tosin kukin löydös koskee yleensä vain yksittäisiä palveluasumisyksiköitä. Esimerkiksi yhdessä hoivakodissa hoitajien työaika ei riittänyt asukkaiden säännölliseen ulkoiluun.

  • Lääkehoidossa puutteita (useita puutteita useassa yksikössä)
  • Toimintasuunnitelmissa puutteita (2 yks.)
  • Omavalvontasuunnitelmassa puutteita (10 yks.)
  • Vaikeuksia yltää vaadittuun henkilöstön määrään (muutama yks.)
  • Hoitohenkilökunta joutuu tekemään muitakin töitä (muutama yks.)
  • Työntekijöiden vähimmäiskoulutusmäärä ei täyty (muutama yks.)
  • Asukkaat eivät pääse ulkoilemaan riittävästi (3 yks.)

Yritysten pitäisi itse korjata puutteet

Raportin mukaan kuntien tekemissä tarkastuksissa ei kuitenkaan tullut esille sellaisia välittömiä asiakkaiden turvallisuutta vaarantavia puutteita, joiden perusteella aluehallintovirasto olisi ottanut jonkin yksikön erityiseen valvontaan.

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen sanoo, että kaikki kuntien kirjaamat puutteet olisi pitänyt korjata jo aiemmin.

– Palveluiden tuottajan tulisi huolehtia omavalvonnan keinoin, että puutteet havaitaan ja niihin tartutaan välittömästi. Hyvänä asiana pidän, että kunnat tarttuivat havaitsemiinsa puutteisiin, edellyttivät niiden korjaamista ja antoivat korjaamiseen selkeitä määräaikoja.

Osa tarkastetuista yksiköistä on ollut aluehallintoviraston valvonnassa jo entuudestaan. Syynä ovat yleensä olleet epäkohtailmoitukset, jotka koskevat henkilöstön määrää ja ammattitaitoa, sekä puutteet palveluiden laadussa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi