1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ecuador

Ecuadorin hallitus pakeni pääkaupungista mellakoiden takia – polttoaineen hinnannousu suututti alkuperäiskansat

Equadorin hallitus yrittää aloittaa neuvottelut YK:n tai katolisen kirkon avustuksella olojen rauhoittamiseksi.

Mies pakenee kyynelkaasusavua Quitossa Ecuadorissa 7. lokakuuta. Kuva: Jose Jacome / EPA

Eteläamerikkalaisen Ecuadorin pääkaupunki Quito on lamaantunut mellakoista, jotka ovat pian viikon ajan levinneet lähes kolmen miljoonan asukkaan kaupungissa.

Quiton kadut täyttyivät tuhansista mielenosoittajista ja tulipaloista, kun kansalaiset raivostuivat polttoaineen kallistumisesta.

Kaupunkiin on lisäksi matkalla 20 000 ihmistä, jotka ovat jo saapuneet esikaupunkialueelle, sanoo alkuperäiskansoja edustavan CONAIE-järjestön edustaja Jaime Vargas.

Alkuperäiskansojen mielenosoittajia kokoontumassa Quitoon suurmielenosoitukseen. Kuva: Jose Jacome / EPA

Kansanjoukot uhkaavat edetä tiistai-illan aikana presidentinpalatsin edustalle.

Syynä jo kuusi päivää jatkuneisiin mielenosoituksiin on hallituksen viime torstaina tekemä päätös, jolla se lopetti vuosikymmeniä voimassa olleet polttoaineen tukiaiset. Tuen poisto nosti polttoaineen hintaa 120 prosenttia ja on siirtynyt myös muihin kuluttajahintoihin.

Tukien lopettaminen on osa hallituksen ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n maaliskuussa tekemää lainasopimusta.

Hallitus on subventoinut polttoaineen hintoja 1,3 miljardilla dollarilla vuosittain. Tuen poistamisen ansiosta valtio sai IMF:ltä yli neljän miljardin lainan.

Levottomuudet ovat levinneet myös Ecuadorin öljyntuotantoalueille. Energiaministeriön mukaan kolme öljykenttää maan itäosassa on jouduttu sulkemaan. Niiden tuotanto vastaa 12 prosenttia valtion raakaöljyn tuotannosta.

Presidentti ja hallitus siirtyivät rannikolle

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno, joka johtaa myös hallitusta, päätti myöhään maanantai-iltana siirrättää hallituksensa rauhallisempiin oloihin rannikkokaupunki Guayaquiliin.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Tätä ennen hän oli julistanut poikkeustilan. Moreno syyttää Ecuadorin levottomuuksista ja surkeasta taloudesta edeltäjäänsä Rafael Correaa, joka asuu maanpaossa vaimonsa kotimaassa Belgiassa.

Moreno väittää Correan yrittävän vallankaappausta ja saavan siihen tukea Venezuelasta. Correa on tyrmännyt väitteen. Vasemmistolainen Correa johti Ecuadoria kymmenen vuotta 2007–2017 ja Moreno toimi hänen varapresidenttinään 2007–2013. Moreno valittiin presidentiksi Correan Alianza PAIS -puolueen ehdokkaana, mutta valintansa jälkeen hän etääntyi puolueen ohjelmasta.

Presidentin virasto esitti tiistaina, että se on valmis ottamaan vastaan neuvotteluapua YK:lta, katoliselta kirkolta tai yliopistojen rehtoreilta.

Levottomuuksissa on kuollut ainakin yksi ihminen ja lähes 600 on pidätetty.