1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Virkamiespomosta tuli budjettikeskustelun lyömäase

Hallitus ja oppositio kiistelivät eduskunnassa siitä, kumman puolella valtiovarainministeriön Mikko Spolander oikein on, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman.

budjetit
Uuden ennusteen esitteli ministeriön ylijohtaja Mikko Spolander.
Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander sai tänään ison roolin eduskunnan budjettikeskustelussa.Jaani Lampinen / Yle

– Niitä odotellessa!

Näin kaikui tänään muun muassa Ben Zyskowiczin (kok.) ääni eduskunnan istuntosalissa.

Jos seurasit eduskunnan käymää lähetekeskustelua ensi vuoden budjetista, et voinut välttyä kuulemasta tätä toistuvaa välihuutoa.

Opposition riveissä, erityisesti kokoomuksessa, on nyt ihastuttu tuohon valtiovarainministeriön lakoniseen toteamukseen.

Ministeriön virkamiesväki kun lausui juuri näin tuoreessa taloudellisessa katsauksessaan (siirryt toiseen palveluun) pohtiessaan Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyystoimia.

Spolanderin sitaattiin kirjoitettua huutomerkkiä on nyt muutaman päivän ajan analysoitu oikein olan takaa.

Hallituksen epäonneksi valtiovarainministeriön tuoreet luvut näyttävät taas hieman ikävämmiltä kuin vielä hetki sitten.

Lähivuosina kasvun ennustetaan jäävän alle prosenttiin.

– Se ei riitä hyvinvointivaltion tarpeisiin! lausui ministeriön osastopäällikkö Mikko Spolander eilisessä tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Spolanderin sitaattiin kirjoitettua huutomerkkiä on nyt muutaman päivän ajan analysoitu oikein olan takaa. Oppositiossa ja joissain medioissa se on tulkittu valtiovarainministeriön hätähuudoksi.

Näyttääkin siltä, että valtiovarainministeriön virkamiesten kannoista ja jopa heidän käyttämistään välimerkeistä on tullut lyömäaseita budjettikeskusteluun.

”Niitä odotellessa” ei ollut nimittäin ainoa asia, jota suuressa salissa toisteltiin. Toinen oli osastopällikkö Mikko Spolanderin itsensä nimi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja pääministeri Antti Rinne kävivät kisaa siitä, kumman kanssa Spolander onkaan samaa mieltä.

– Minusta hallituksen kannattaisi lainata Mikko Spolanderia. Lukea hänen viisaat ohjeensa siitä, miltä julkisen talouden kehittyminen näyttää, neuvoi Orpo.

– Keskustelin aamulla ylijohtaja Mikko Spolanderin ja valtiosihteeri Martti Hetemäen kanssa taloudellisesta katsauksesta. Lopputulos oli se, että virkamiehet tukevat hallituksen finanssipoliittista linjaa, Rinne sanoi.

Erityisesti kokoomuksen riveistä yritettiin härkkiä keskustaa Sipilän hallituksen ”perinnön pettämisestä”.

Työllisyyden kehitys nousi tietysti myös syystä budjettikäsittelyn ensimmäisen päivän puheisiin.

Kun hallitus esitteli budjettia oman riihensä päätteeksi, totesi jo valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) A-studiossa, että mikään nyt esitetyistä toimista tuskin saa työllisyyttä nousemaan kohti hallituksen 75:n tavoitetta.

Hallitus vakuuttaa, että innokkaan opposition sopii odottaa kevään kehysriihestä sekä ensi syksyn budjettiriihestä järeämpiä päätöksiä. Myös työmarkkinajärjestöiltä odotetaan työkaluja, ja neuvottelut ovat vielä kesken.

Työllisyystavoite on tärkeä erityisesti keskustalle, ja puolue onkin vannonut tavoitteen olevan ehdoton. Se katsoo näin vaalivansa edellisen, Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen perintöä. Tänään kiivaassa budjettidebatissa olikin nähtävissä, miten erityisesti kokoomuksen riveistä yritettiin härkkiä keskustaa Sipilän hallituksen ”perinnön pettämisestä”.

Tätä keskustelua on lupa seurata kevääseen saakka. Sen jälkeen pöydässä pitäisi olla jo jotain konkreettisempaa, josta väännöt käydään.

Lue myös:

Yle seurasi hetki hetkeltä: Oppositio haastoi hallitusta ensi vuoden budjetista – "Mitä tekee hallitus, se vain köllöttelee!"

Valtiovarainministeriö laskee hieman ennustettaan Suomen talouskasvusta – arvioi työllisyystavoitteen jäävän haaveeksi

Lue seuraavaksi