Herätys: Muiden odotukset uuvuttavat vanhemmat, Suomi piti asemansa kilpailukykyvertailussa, Turkki aikoo hyökätä Syyriaan pian

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Susanna Posio, Porvoo, 22.03.2019
Susanna Posion perheessä on huomattavasti rauhallisempi tunnelma kuin vielä kolme vuotta sitten.Antti Haanpää / Yle

Muiden odotukset suurin syy vanhemmuudessa uupumiseen

Suomalaisvanhempien uupumuksen syitä on selvitetty nyt ensimmäistä kertaa. Tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret vanhemmat ja äidit ovat vaarassa uupua. Uupumisen riskiä lisää myös perheen heikko toimeentulo. Porvoolainen Susanna Posio joutui uupumuksen takia sairauslomalle omasta perheestään. Posion uuvutti ennen kaikkea yksin jääminen ja univaje.

Suomi säilyttänyt asemansa kilpailukykyvertailussa

nuori punatukkainen nainen täyttää kahvilaitetta
Vertailussa oli mukana 141 maata.AOP

Suomi on pitänyt asemansa laajassa World Economic Forumin kilpailukykyvertailussa. Suomen etuina vertailussa pidetään talouden vakautta ja instituutioita. Eniten Suomen sijoitusta painoi markkinoiden pieni koko ja etäisyydet. Pohjoismaista Suomen edellä ovat Ruotsi ja Tanska.

Turkki siirsi kalustoaan Syyrian rajalle – aikoo hyökätä pian

Turkin armeijan ajoneuvoja kuvattuna 8. lokakuuta lähellä Syyrian rajaa sijaitsevaa Akcakalen kaupunkia.
Turkin armeijan ajoneuvoja kuvattuna 8. lokakuuta lähellä Syyrian rajaa sijaitsevaa Akcakalen kaupunkia. Bulent Kilic / AFP

Turkki on lisännyt armeijakalustoaan Syyrian vastaisella rajalla sen jälkeen, kun Yhdysvaltain sotilaat ovat poistuneet alueelta. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tiedostuspäällikkö ilmoitti aamuyöllä Twitterissä, että Turkki aloittaa hyökkäyksensä pian.

Tomas Raskevičius tietää, ettei homoseksuaaleilla ole helppoa Liettuan politiikassa

Tomas Raskevičius valittiin Vilnan kaupunginvaltuustoon maaliskuussa. Raskevičius oli vuosia töissä sateenkaariväen asiaa ajavassa LGL-järjestössä ja tekee nyt töitä oikeusasiamiehen toimistossa.
Tomas Raskevičius valittiin Vilnan kaupunginvaltuustoon maaliskuussa.Markus Kuokkanen

EU:n perusoikeusviraston tutkimus totesi viisi vuotta sitten, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä ei ole helppoa Liettuassa. Muun muassa syrjinnän, väkivallan ja uhkailun kokemukset olivat siellä EU-maista yleisimpiä. Viime kuussa julkaista Eurobarometri puolestaan kertoo, että vain kolmannes liettualaisista hyväksyy samaa sukupuolta olevien seksisuhteet. Kaikki tämä on kantapään kautta tuttua vilnalaiselle kaupunginvaltuutetulle, Tomas Raskevičiukselle.

Lapissa rätkii räntää, etelässä selkenee

keskiviikon sääkartta
Yle

Hajanaisia lumi- ja räntäsateita tulee tänään suuressa osassa Lappia. Etelämpänä on poutaisempaa ja paikoin pilvipeite rakoilee, illaksi selkenee laajemminkin. Etelärannikon tuntumassa liikkuu sadekuuroja.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.