Sata salamaa -kappaleen säveltäjä sai euroviisun tekemiseen arvokkaan neuvon Paula Koivuniemeltä

Monien tuttujen laulujen säveltäjä Petri Laaksonen juhlii 25-vuotista uraansa laulajana.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen sai Sata salamaa -euroviisun tekemiseen arvokkaan neuvon Paula Koivuniemeltä
Petri Laaksonen sai Sata salamaa -euroviisun tekemiseen arvokkaan neuvon Paula Koivuniemeltä

Täällä Pohjantähden alla on kappale, josta alkoi Petri Laaksosen ura laulajana.

Mies kertoo, että suomalaisten sydämet valloittanut sävelmä syntyi Turkka Malin sanoihin syksyisenä ja sateisena iltana.

– Pimputtelin tätä pientä tekstiä, jossa oli vain kaksi säkeistöä. Keksin sitten tehdä kolmannenkin, joka tosin on sama kuin ensimmäinen. Kyllähän se teksti ohjasi vahvasti sitä sävellystyötä, siitä ei ole piiruakaan muutettu.

Muille artisteille paljon säveltänyt Laaksonen pääsi lopulta levyttämään kappaleen itse.

Hän on esittänyt kappaletta monenlaisissa tilaisuuksissa. Erityisenä on jäänyt mieleen hetki Venäjän Karjalassa. Laaksonen teki sinne matkan mummunsa, äitinsä ja tätinsä kanssa.

Seurue löysi Laaksosen äidin syntymätalon kivijalan Laatokan rannalta, Hiitolan pitäjän korkeimmalta kukkulalta.

– Siellä mä kajautin sitten tämän laulun ja se koko salo raikasi ja halvat samppanjapullot poksautettiin siinä. Se on jäänyt mieleen. Vieläkin tulee kylmät väreet.

Eläköön elämä oli ensimmäinen julkaistu sävellys

Petri Laaksonen kiertää parhaillaan Suomea juhlistamassa 25-vuotista taivaltaan laulajana. Pääosin kirkoissa kuultavat konsertit sisältävät paitsi hartaita sävelmiä myös miehen tekemiä euroviisuja.

Laaksosen ensimmäinen julkaistu sävellys jo varhain ennen omaa laulajan uraa oli Sonja Lumpeen esittämä Eläköön elämä. Se edusti Suomea euroviisuissa vuonna 1985 ja tuli yhdeksänneksi.

Vuoden 1987 karsintoihin Laaksonen osallistui kutsuttuna säveltäjänä. Silloin syntyi Sata salamaa. Sen esitti Vicky Rosti.

Kappaleen syntymisestä Laaksonen kiittää myös Paula Koivuniemeä, jolta sai tärkeän vinkin sävellystyötä varten.

Laaksonen oli nimittäin jo ryhtynyt säveltämään euroviisuja varten suurta balladia, mutta törmäsi laivaterminaalissa Koivuniemeen ja rohkaistui kysymään tältä, millainen kappale pärjäisi yleisöäänestyksessä.

– Paula vastasi hyvin yksinkertaisesti ja varmasti, että "sen pitää olla nopee". Siitä paikasta lähdin yksiööni Itä-Helsinkiin säveltämään nopeeta. Ja tommonen siitä tuli, Laaksonen nauraa.

Katso Petri Laaksosen vierailu Puoli seitsemän -lähetyksessä:

Laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen kertoi Puoli seitsemän -lähetyksessä musiikin tekemisestä.