Turkki siirsi tiistai-iltana armeijakalustoaan Syyrian rajalle – Trump kiisti hylänneensä USA:n kurdiliittolaiset

Yhdysvaltain puolustusministeriö korostaa, ettei Yhdysvallat tue Turkin mahdollista operaatiota eikä ole siinä millään tapaa osallisena.

Turkki
Turkin armeijan ajoneuvoja kuvattuna 8. lokakuuta lähellä Syyrian rajaa sijaitsevaa Akcakalen kaupunkia.
Turkin armeijan ajoneuvoja kuvattuna 8. lokakuuta lähellä Syyrian rajaa sijaitsevaa Akcakalen kaupunkia. Bulent Kilic / AFP

Turkki on lisännyt armeijakalustoaan Syyrian vastaisella rajalla sen jälkeen, kun Yhdysvaltain sotilaat ovat poistuneet alueelta, jonne Turkin joukot ovat mahdollisesti iskemässä.

Britannin yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan lukuisia Turkin armeijan rekkoja sekä panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja nähtiin liikkuvan tiistai-iltana kohti turkkilaista rajakaupunki Akcakalea. Turkin valtion uutistoimisto Anadolu julkaisi videoita ja kuvia busseista, jotka kuljettivat armeijan iskujoukkoja kohti rajaa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tiedostuspäällikkö Fahrettin Altun ilmoitti aamuyöllä Suomen aikaa Twitterissä, että Turkki on aloittamasssa hyökkäyksensä pian.

Lue myös: Turkin Erdoğan haluaa puskea Syyriaan perustamaan "turvavyöhykettä" – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Presidentti Donald Trump puolusti tiistaina päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pois Koillis-Syyriasta. Arvostelijoiden mukaan presidentti hylkää kurdiliittolaisensa, jotka ovat olleet Syyriassa Yhdysvaltain tärkein liittolainen taistelussa ääriliike Isisiä vastaan.

Trump painotti, ettei Yhdysvallat ole hylkäämässä kurdeja ja luonnehti heitä ”erityisiksi ihmisiksi” ja "mahtaviksi taistelijoiksi". Hän myös muistutti, että Yhdysvallat tukee kurdeja taloudellisesti sekä aseita toimittamalla.

Trump vaikutti pehmentävän tiistaina Turkkia koskevia kannanottojaan. Vielä maanantaina Trump uhkasi tuhoavansa Turkin talouden, jos se tekee jotain, mitä hän "suuressa viisaudessaan pitää kiellettynä".

Tiistaina Trump kuvaili Twitterissä Turkkia hyväksi kauppakumppaniksi ja Nato-liittolaiseksi.

Lisäksi Valkoinen talo vahvisti, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vierailee Yhdysvalloissa marraskuun 13. päivä Trumpin kutsusta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkaisi tiistaina tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), missä se korosti, ettei Yhdysvallat tue Turkin mahdollista operaatiota eikä ole siinä millään tapaa osallisena. Pentagonin mukaan Turkki esimerkiksi kantaa vastuun mahdollisista siviiliin kohdistuneista hyökkäyksistä.

Lisää aiheesta:

BBC: Turkey boosts troops on Syria border after operation warning (siirryt toiseen palveluun)

Presidentti Trumpille arvosteluryöppy Syyria-päätöksestä: ”Katastrofaalinen virhe”, ”Kurdien pettäminen ja kuolemaan jättäminen”