Valkoinen talo läimäisi oven kiinni virkarikostutkijoiden edessä – Pelosi: "Herra presidentti, ette ole lain yläpuolella"

Trumpin hallinto kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä.

Valkoinen talo
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump G7-kokouksessa 26. elokuuta Ranskassa.
Ian Langsdon / EPA

Valkoinen talo ei aio tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa. Valkoisen talon mukaan tutkinnalta puuttuvat perustuslailliset edellytykset, eikä se ole tasapuolinen.

Valkoisen talon edustajan Pat Cipollonen mukaan presidentti Trump ei voi näissä olosuhteissa sallia hallintonsa osallistua tutkintaan.

Valkoisen talon mukaan on erityisen raskauttavaa, ettei edustajainhuone äänestänyt virallisesti tutkinnan aloittamisesta. Demokraattien mukaan äänestystä ei tarvita, koska virkarikosprosessi on vasta todisteiden keruuvaiheessa. Äänestys tarvitaan demokraattien mukaan vasta kun päätetään tutkinnan viemisestä eteenpäin.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kommentoi Valkoisen talon päätöstä tiedotteessaan. (siirryt toiseen palveluun) Pelosin mukaan Valkoisen talon ilmoitus on vain "uusi laiton yritys piilottaa faktat", jotka liittyvät Trumpin hallinnon yrityksiin saada ulkopuoliset vallat sekaantumaan Yhdysvaltain vuoden 2020 vaaleihin.

Pelosin mukaan julkilausuma, jossa kieltäytymisestä ilmoitettiin, on täynnä virheitä ja osa Trumpin hallinnon yrityksiä peitellä tietoja siitä, miten se on yrittänyt painostaa ulkovaltoja sekaantumaan ensi vuoden presidentinvaaleihin. Pelosin mukaan Trump yrittää normalisoida laittomuudet.

– Herra presidentti, ette ole lain yläpuolella. Joudutte vastuuseen, Pelosi varoittaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö esti eilen maan EU-suurlähettilästä Gordon D. Sondlandia osallistumasta virkarikostutkinnan kuulusteluihin.

Demokraattien mukaan ulkoministeriö on myös kieltäytynyt luovuttamasta tekstiviestejä, jotka ovat keskeisiä tutkinnassa. Niissä yhdysvaltalaisdiplomaattien katsotaan viestitelleen liittyen Ukrainan painostamiseen.

Trumpin epäillään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Lähteet: AFP