Los Angelesin poliisi pysäyttää ja tutkii eniten mustia kuskeja, vaikka valkoisilla on hallussaan enemmän huumeita ja aseita

Los Angelesin poliisipäällikön mukaan kaupungin poliisivoimissa ei suvaita rotuprofilointia.

Los Angeles
Los Angelesin poliisin eli LAPD:n poliisiautoja.
Los Angelesin poliisin eli LAPD:n poliisiautoja.AOP

Los Angelesin poliisit pysäyttävät ja tekevät etsintöjä merkittävästi enemmän mustille ja latinokuljettajille, vaikka valkoisten kuskien hallusta löytyy todennäköisemmin huumeita ja aseita, käy ilmi tuoreesta raportista.

Poliisien suorittamista autoilijoiden pysäyttämistä koskevista tilastoista kirjoittaa Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun). Lehti analysoi kaikkiaan 385 000 autoilijan pysäyttämistä suurkaupungissa viime vuoden heinäkuusta tämän vuoden toukokuuhun.

Kaikista poliisin antamista pysäyttämiskäskyistä 27 prosenttia kohdistui mustiin autoilijoihin, vaikka Los Angelesin väestöstä vain yhdeksän prosenttia on mustia. Poliisin pysäyttämien valkoisten kuljettajien osuus oli 18 prosenttia, vaikka 28 prosenttia kaupungin väestöstä on valkoisia. Latinot edustavat 47 prosenttia Los Angelesin väestöstä ja kaikista pysäyttämiskäskyistä noin 47 prosenttia kohdistui latinoihin.

Uusi laki vaatii poliisia tilastoimaan pysäyttämiskäskyt

Tilastoista käy ilmi, että mustat kuljettajat ja matkustajat joutuivat neljä kertaa todennäköisemmin poliisin suorittaman etsinnän kohteeksi kuin valkoinen väestö. Latinoiden kohdalla todennäköisyys joutua poliisin tutkimaksi oli kolme kertaa todennäköisempi kuin valkoisilla kuskeilla.

Poliisin tekemien pysäyttämiskäskyjen jälkeen kaikkiaan 24 prosenttia mustista kuskeista ja matkustajista tutkittiin. Latinoiden kohdalla luku on 16 prosenttia ja valkoisten kohdalla viisi prosenttia.

Poliisin tekemissä etsinnöissä 20 prosentilta valkoisilta kuljettajilta löytyi huumausaineita tai aseita. Mustien kohdalla vastaava prosenttiluku oli 17 ja latinoiden kohdalla 16.

Los Angelesin poliisi eli LAPD joutui julkaisemaan tilastonsa, sillä Kalifornian uusi laki vaatii poliisiosastoja tilastoimaan jokaisen antamansa auton pysäyttämiskäskyn.

LAPD:n poliisipäällikkö Michel Moore kieltäytyi antamasta aiheesta haastattelua Los Angeles Timesille. Kirjallisessa lausunnossaan hän kuitenkin totesi, ettei lehden tekemä analyysi kerro koko tarinaa, sillä siinä ei ”määritellä tai kuvailla” olosuhteita, joissa autoja on pysäytetty tai niiden kuljettajille on tehty etsintöjä.

Lausunnossa korostettiin, että LAPD ei suvaitse rotuprofilointia ja että siihen syyllistyneitä rangaistaan tarvittaessa.