Influenssarokotukset myöhästyvät selvästi Keski-Pohjanmaalla – rokotukset käyntiin vasta marraskuun lopulla

Maakunnassa on varauduttu pikkulapsille tarkoitetun nenäsumutteen suosion kasvuun. Sitä annetaan lapsilla yhä useammin pistettävän rokotteen sijaan.

influenssarokotteet
Kuvassa rokotettavan pistoskohtaa painellaan lapulla
Raila Paavola / Yle

Riskiryhmien influenssarokotukset aloitetaan Keski-Pohjanmaalla tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään, jopa pari kolme viikkoa tavallista myöhemmin.

Joukkorokotukset pääsevät vauhtiin marraskuun lopulla lähes ympäri Suomen. Maailman WHO terveysjärjestö halusi tänä vuonna kuukauden lisäaikaa arvioidakseen, millaiset influenssavirukset kaudella jylläävät. Siksi rokotteet saapuvat Suomeen myöhässä.

Terveysviranomaiset uskovat, että suojan ehtii saamaan, vaikka se muodostuukin noin kaksi viikkoa piikin ottamisesta.

– Jos kausi ehtii alkaa, ennen kuin päästään rokottamaan, niin toki on mahdollista, että influenssa leviää tehokkaammin. Mutta epidemia on viime kausina alkanut yleensä joulun jälkeen. Rokotteen ottaminen kannattaa, vaikka influenssakausi olisi jo aluillaan, muistuttaa sosiaali- ja terveyspalveluista maakunnassa vastaavan Soiten tartuntatautihoitaja Suvi Rekilä.

Nenäsumutteen suosio yllätti

Pahimmin tauti jyllää tyypillisesti tammi-maaliskuussa. Viime influenssakausi oli tavallista helpompi Keski-Pohjanmaalla.

– Rokote vastasi hyvin niihin viruksiin, joita maassa kiersi, eikä tehohoitoon joutunut yhtä paljon potilaita kuin edellisenä vuonna, kertoo Rekilä.

Keski-Pohjanmaalla 2–6-vuotiaille annettavaa nenäsumuterokotetta on varattu nyt joka kolmannelle lapselle, sillä viime vuonna se loppui kesken.

– Suosio yllätti, siksi varauduttiin tähän kauteen paremmin. Sumutteesta saa yhtä hyvän suojan kuin rokotteestakin.

Ilmaisen influenssarokotteen saavat riskiryhmäläiset eli muun muassa raskaana olevat, alle kouluikäiset sekä perussairaudesta kärsivät ja yli 65-vuotiaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeissa kerrotaan, että rokote kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua, mielellään marras-joulukuussa. Rokotuksen voi hakea vuodenvaihteen jälkeenkin.

Rokotuksia järjestetään tänäkin vuonna joka kunnassa Keski-Pohjanmaalla muun muassa neuvoloissa. Vielä tähän mennessä yhtään influenssatautitapausta ei ole maakunnassa todettu.

LUE MYÖS:

THL: Influenssaa vastaan ehtii saada suojan, vaikka rokotteet saadaan tänä vuonna Suomeen tavallista myöhemmin

Lähestyvä influenssakausi on oikeaoppisen aivastamisen aikaa: hiha ja hengityssuoja pitävät pisarat kurissa

Sairaala vetosi turvallisuuteen – influenssapiikki kelpasi henkilökunnalle aiempaa paremmin