Maaseudun Tulevaisuus: Itärajan maakuntien tuulivoimapuistot jäissä Puolustusvoimien tutkajärjestelmien takia

Pääesikunnan mukaan tuulivoimapuistot muodostavat katveita ja heikentävät esimerkiksi lentokoneiden havaitsemista.

tuulipuistot
tuulivoimala
Arkistokuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Itä-Suomeen kaavailtujen tuulivoimapuistojen rakentaminen on törmännyt Puolustusvoimien vastustukseen, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. (siirryt toiseen palveluun)

Pääesikunnan mukaan tuulivoimalat lyhentävät tutkien kantamaa, muodostavat katveita ja heikentävät maalien, esimerkiksi lentokoneiden havaitsemista.

Puolustusvoimat on mukana maakuntakaavojen laadinnassa. Se on antanut lausunnon yli kymmenestä tuhannesta tuulivoimalasta, joista kielteisiä on ollut noin tuhat. Puolustusvoimat olisi halunnut poistaa esimerkiksi Pohjois-Karjalan maakuntakaavasta 12 tuulipuistoa kaavan luonnosvaiheessa.

Tilanne koskee etenkin Pohjois- ja Etelä-Karjalaa, Pohjois- ja Etelä-Savoa sekä Kymenlaaksoa. Myös tuulivoimaa rakentavasta Winda Power -yhtiöstä kerrotaan, että itärajalla tuulivoimahankkeita on kaatunut Puolustusvoimien vastustukseen.

Maaseudun tulevaisuuden mukaan Itä-Suomen kunnat ovat toivoneet asiaan joustavampaa ratkaisua. Kunnat pitävät tilannetta epätasa-arvoisena, koska Puolustusvoimat antaa lupia Länsi-Suomeen, mutta itään tuulipuistoja ei voi rakentaa. Esimerkiksi Raahen seudulla tuulivoimayhtiöt maksavat Puolustusvoimille uuden tutkan hankinnan.