1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hiilen sitominen

Vasemmistoliitto haluaa lisätä puun jalostusastetta ja hiilensidontaa Lapissa – esimerkiksi puurakentamista kaivataan enemmän

Lappi hyötyisi jalostusasteen nostosta myös taloudellisesti.

Hiilen sitominen
Läheltä
Yle

Lapin vasemmistoliitto vaatii hiilensidonnan lisäämistä Lapin metsien jalostamisessa. Piirin puheenjohtaja Henri Rambergin mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi puurakentamisen lisäämistä.

Lappi hyötyisi jalostusasteen nostosta myös taloudellisesti.

– Mitä pidemmäksi tuotantoketjut tulevat, sitä enemmän maakunta saa tuloja, Ramberg sanoo.

Lisäksi piirijärjestön mielestä metsähoidon menetelmiä on sovellettava monipuolisesti tavoitteet ja luonnonolosuhteet huomioon ottaen.

– Aina hakkuupäätöstä tehdessä otetaan huomioon metsänomistajan tavoitteet, metsien muiden käyttömuotojen kuin puutuotannon luomat tarpeet sekä vallitsevat luonnonolosuhteet. Päätöksenteossa pyritään optimoimaan metsänhoito nämä muuttujat huomioon ottaen, Ramberg avaa.

Ajoksen väylän syventäminen vähentäisi päästöjä

Lapin vasemmisto vaatii myös biopolttoaineiden jakeluverkoston, sähköistyksen, joukkoliikenteen ja väylätekniikan kehittämistä.

Rambergin mielestä Kemin Ajoksen satamaväylän syventämisellä olisi myönteisiä ympäristövaikutuksia.

– Jos kerralla kulkee enemmän tavaraa, laivojen edestakaisin liikenne vähenee, mikä vähentää paikallisia päästöjä, hän sanoo.

Viikonloppuna kokoontunut piirikokous otti kantaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluihin. Kannanoton mukaan ne on tarjottava lähellä ihmisiä kaikkialla Lapissa ja tuotettava julkisina palveluina.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi