Naissurmien symboliksi noussut oikeudenkäynti alkoi Turkissa – Video ex-miehen puukottamasta Emine Bulutista sai aikaan protestiaallon

Naisten surmat ovat lisääntyneet Turkissa viime vuosina, minkä on arveltu liittyvän naisten vapautumiseen.

Emine Bulutin murha on nostattanut Turkissa protesteja. Kuva on Istanbulissa 28. elokuuta Istanbulissa pidetystä mielenosoituksesta, jossa vastustettiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kylteissä lukee muun muassa "Emme vaikene, emme pelkää, emme tottele". Kuva: Serpil Gedik / EPA-EFE

Turkissa on alkanut oikeudenkäynti elokuisesta murhasta, joka nostatti protestiaallon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Tuomiolla on 43-vuotias mies. Häntä syytetään 38-vuotiaan entisen vaimonsa Emine Bulutin puukottamisesta kuolettavasti Kirikkalan kaupungissa Anatoliassa.

Bulut on yksi sadoista Turkissa vuosittain surmatuista naisista. Hänen surmansa nousi kuitenkin julkiseksi symboliksi turkkilaisnaisten kohtaamasta lähisuhdeväkivallasta, kun video kahvilassa puukotetusta Bulutista levisi sosiaalisessa mediassa.

Videolla kuuluu, kuinka Bulut huutaa 10-vuotiaalle tyttärelleen, ettei halua kuolla. Itkevä tytär anoo: "Äiti, älä kuole."

Bulut kuoli myöhemmin sairaalassa.

Miestä odottaa elinkautinen, jos hänet tuomitaan murhasta. Mies on sanonut poliisille, että Bulut loukkasi häntä. Pariskunta oli eronnut neljä vuotta aiemmin.

Naissurmat lisääntyneet

Videon julkaisemisen jälkeen turkkilaiset ovat protestoineet naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan sekä kaduilla (siirryt toiseen palveluun) että sosiaalisessa mediassa. (siirryt toiseen palveluun) Turkin hallitseva puolue on luvannut toimia väkivallan kitkemiseksi. (siirryt toiseen palveluun)

Naisten oikeuksia puolustavat ryhmät ovat kehottaneet ihmisiä osoittamaan mieltään myös oikeustalon luona oikeudenkäynnin aikana.

YK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) lähes 40 prosenttia turkkilaisnaisista on joutunut kumppaninsa fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Turkkilaisen naismurhia vastaan kamppailevan järjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) kumppaninsa tai muun perheenjäsenen surmaamaksi joutui viime vuonna 440 turkkilaisnaista. Vuonna 2011 luku oli 121.

Asiantuntijat arvelevat, että naismurhien määrän kasvu heijastaa naisten aiempaa suurempaa vapautta, mitä kaikki vanhoilliset turkkilaiset eivät katso hyvällä. Monet miehet eivät vielä koe naisia tasavertaisina, ja surmaan saattaa johtaa myös esimerkiksi avioerohakemuksen tai rikosilmoituksen jättäminen.

Aktivistit ovat arvostelleet myös tuomioistuinlaitosta siitä, että toisinaan surmaajan tuomiota on alennettu sillä perusteella, että nainen "provosoi" häntä.