Ylen luontotoimittaja Minna Pyykkö palkitaan työstään suomalaisen luonnon hyväksi – "Jos kukaan ei kuuntelisi tai katselisi, ei tätä kauaa saisi tehdä"

Wihurin rahasto palkitsee myös muun muassa Jorma Uotisen ja Omaishoitajat ry:n. Summat ovat yhteensä 160 000 euroa.

luonto
Minna Pyykkö, luontotoimittaja, Yle
Minna Pyykön pitkään uraan mahtuu monenmoista erilaista luonto-ohjelmaa niin radiossa kuin televisiossakin.Ronnie Holmberg / Yle

Jenny ja Antti Wihurin rahasto palkitsee Ylen toimittaja Minna Pyykön 20 000 euron suuruisella tunnustuspalkinnolla.

– Pyykkö palkitaan työstä suomalaisten luontosuhteen vahvistajana ja suomalaisen luonnon ihmeellisyyden osoittajana, kertoo Wihurin rahaston hallituksen puheenjohtaja Erkki Leppävuori tiedotteessa.

Luontoaiheisista radio- ja tv-ohjelmista tunnetun Pyykön ura Ylellä alkoi jo 1990-luvulla.

Tällä hetkellä hänen vetämänsä Minna Pyykön maailmailmestyy viikottain Radio Suomessa ja Yle Areenassa. Ohjelmassa vierailee muun muassa luontotutkijoita, -harrastajia ja luontoaiheisiin keskittyneitä taiteilijoita. Pyykkö juonsi aiemmin myös TV1-kanavalla nähtyä Ulos luontoon -tv-ohjelmaa yhdessä Kimmo Ohtosen ja Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa.

Vuosina 2017–2018 Pyykkö oli mukana Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa, jonka seurauksena suomalaiset rakensivat luontoon yli 1,3 miljoonaa visertäjien avuksi.

Pyykkö kertoo olevansa palkinnosta ilahtunut. Hän haluaa kiittää vuosikymmenten yleisöjä ja Wihuria.

– Siitähän mä olen täysin riippuvainen, että ihmisiä kiinnostaa kuulla luonnosta. Tuntuu siltä, että jännittävät jutut kastemadoista ja hämähäkinseitistä ovat innostaneet. Jos kukaan ei kuuntelisi tai katselisi, ei ohjelmia kauaa saisi tehdä, Pyykkö sanoo.

– Rahastolle olen tietenkin todella kiitollinen. Jossain vaiheessa, kun tein varsinkin paljon radio-ohjelmia, tuntui siltä, että asiat vähän häviävät ilmaan. Tosi hienoa, että niitä on kuunneltu, ja sitten noteerataan näin, hän jatkaa.

Veli-Matti Väänänen, Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius kuvauksissa.
Veli-Matti Väänänen, Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius valmistivat Ulos luontoon Kevätseuranta -ohjelmassa pesimälautan kaakkurille keväällä 2018.Tero Ylioja / Yle

Muistellessaan tähänastisen uransa huippuhetkiä Pyykkö mainitsee Minna Pyykön maailman ja Ulos luontoon -ohjelmien lisäksi muun muassa palkitun, vuonna 2002 esitetyn Kadonneet aarteet-radio-ohjelman. Siinä käytiin läpi tunnettuja sukupuuttotarinoita viime vuosisadoilta. Voit kuunnella jaksot Yle Areenasta.

– Ne olivat samaan aikaan dramaattisia ja kiehtovia. Sitä oli kauhean jännä tehdä, Pyykkö kertoo.

Pyykkö muistelee kaiholla myös Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa.

– Se on ollut mulle todella vaikuttava kokemus. Ihmiset ymmärsivät sen ajatuksen, hän sanoo.

– Absurdi heitto miljoonasta linnunpöntöstä tuntui aika paljolta, mutta oli tosi hienoa nähdä, että niitä tuli lopulta vielä enemmän. Siitä tuli toivoa, että ihmiset haluavat tehdä luonnon puolesta asioita.

Pyykkö sai vuonna 2011 Ympäristötoimittajien yhdistyksen Tiedonharava-ympäristöpalkinnon sekä vuonna 2014 Suomen luonnonsuojeluliiton jakaman Kultainen sulka -tunnustuksen oivaltavien ja kuulijaystävällisten luonto-ohjelmien teosta Yleisradiossa.

Viime toukokuussa hänelle myönnettiin Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvonimi.

Jossain vaiheessa, kun tein varsinkin paljon radio-ohjelmia, tuntui siltä, että asiat vähän häviävät ilmaan. Tosi hienoa, että niitä on kuunneltu, ja sitten noteerataan näin.

Minna Pyykkö

Wihurin rahasto palkitsee tänä vuonna tanssija, koreografi Jorma Uotisen, taidevalaja Pauli Venäläisen ja Omaishoitajaliitto ry:n. He saavat 30 000, 10 000 ja 100 000 euroa. Palkinnot ovat sekä tunnustuksia saajien ansioista että huomionosoituksia heidän edustamilleen aloille.

Rahasto jakaa vuosittain apurahoja palkintoja tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan hankkeille. Tänä vuonna rahasto tukee hankkeita yhteensä 12,6 miljoonalla eurolla.

Minna Pyykön maailma sunnuntaisin kello 8.30 Radio Suomessa ja Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta kello 22.00 saakka.

Jorma Uotinen.
Myös tanssija, koreografi Jorma Uotinen palkitaan pitkästä urastaan merkittävällä summalla.Toni Pitkänen / Yle

Lue lisää:

Viime vuonna rakennettiin miljoona linnunpönttöä – se ei kuitenkaan riitä (2018)