Tyhjentyneihin taloihin haetaan vapautuksia jätemaksuista – kertoo rakennemuutoksesta

Meri-Lapissa tehdään vuodessa noin sata hakemusta tyhjentyneiden talojen vapauttamisesta jätemaksusta.

rakennemuutos
Metsolantieltä Tornion Kivirannalta puretun kerrostalon tontti.
Metsolantieltä Torniosta purettu kerrostalo on vapautettu jätehuollon perusmaksusta.Veeti Lustig / Yle

Väestön rakennemuutos näkyy Meri-Lapissa jätemaksujen vapautuksissa. Jäteasiamies Minna Karhunen arvelee, että tänä vuonna jätemaksuista vapautetaan noin sata tyhjäksi jäänyttä taloa.

– Kyllä se kertoo siitä, että väki muuttaa ja uusia asukkaita ei tule tilalle, Karhunen sanoo.

Perämeren jätelautakunta käsitteli maanantaina yhdentoista tyhjäksi jääneen omakotitalon sekä kolmen puretun tai purettavan kerrostalon vapautushakemukset. Omakotitalot sijaitsevat Torniossa, Keminmaassa ja Tervolassa.

Kerrostaloja puretaan Torniossa. Kaupungin vuokrataloyhtiön mukaan Torniossa on liikaa asuntoja kaupungin nykyiseen väestöön nähden eikä kaikkiin saada asukkaita.

Noin sata hakemusta vuodessa

Jätemaksujen kohtuullistamispäätöksiä tekevät etukäteen viranomaiset. Jos lasku on jo ehtinyt tulla, voi vapautusta hakea jätelautakunnalta.

Tänä vuonna on tehty 41 viranhaltijapäätöksiä jätemaksujen kohtuullistamisesta. lautakunnassa puolestaan on käsitelty 47 muistutusta.

– Käsittelemättä on vielä 26 syksyllä saapunutta muistutusta. Ja muistutuksia voi tulla vielä muutamia lisää ”karhukirjeiden” lähettämisen jälkeen, Karhunen kertoo.

Viime vuonna tehtiin 41 viranhaltijapäätöstä jätemaksujen kohtuullistamisista. Jätelautakunta puolestaan käsitteli 61 muistutusta.

Vuonna 2017 jätemaksujen kohtuullistamisia käsiteltiin viranhaltijapäätöksinä lähes 600 ja jätelautakunnan muistutuksina yli 300, mutta se johtui siitä, että Väestörekisterikeskukselta ostetuissa kiinteistötiedoissa oli paljon puutteita.

Perämeren Jätehuolto otti jätehuollon perusmaksun käyttöön huhtikuussa 2016. Yhtiön perustajakunnat ovat Kemin ja Tornion kaupungit sekä Keminmaan, Tervolan ja Ylitornion kunnat.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).