The Times: EU valmis tekemään "merkittävän myönnytyksen" brexit-diiliin

Keskusteluja mahdollisesta erosopimuksesta käydään yhä.

Brexit
Brexitiä vastaan mieltään osoittavia ihmisiä Lontoon parlamenttitalon ulkopuolella 29. elokuuta 2019.
Brittimedian mukaan EU suunnittelisi myönnytystä.AFP

EU on tekemässä merkittävän myönnytyksen brexit-diiliin, kertoo brittilehti The Times uutistoimisto Reutersin mukaan. Myönnytys pitäisi sisällään mekanismin, jonka myötä Pohjois-Irlannin aluehallinto Stormont voisi lähteä niin kutsutusta backstopista vuoden 2025 jälkeen.

The Times perustaa tietonsa EU:ta lähellä oleviin lähteisiin.

Backstopilla tarkoitetaan vakuusjärjestelyä, joka estäisi kovan rajan syntymisen muun Britannian mukana EU:sta eroavan Pohjois-Irlannin ja EU:ssa pysyvän Irlannin välille.

Britannian pääministeri Boris Johnson ehdotti viime viikolla ratkaisuksi, että Pohjois-Irlanti pysyisisi EU:n sisämarkkinoilla ja tullitarkastukset tehtäisiin poissa raja-alueelta. Pohjois-Irlannin itsehallinto saisi siirtymäaikojen jälkeen itse päättää neljän vuoden välein, jatkaako se osana EU:n sisämarkkinoita.

Bryssel pelkää, että tämä niin kutsuttu suostumusjärjestely antaisi Johnsonin liittolaiselle Pohjois-Irlannin DUP-puolueelle veto-oikeuden.

Sen vuoksi EU olisi nyt tarjoamassa myönnytystä, jonka myötä Pohjois-Irlanti pysyisi järjestelyssä ainakin vuoteen 2025 asti.

Keskusteluja käydään yhä

Reutersin mukaan Britannian EU-erosta vastaava ministeri Stephen Barclay ja EU:n brexit-pääneuvottelija Michael Barnier lounastavat torstaina.

Diplomaattilähde kertoo uutistoimistolle, että lounastapaamisen tarkoitus on selvittää, voiko Britannia vielä joustaa mahdollisen brexit-sopimuksen yksityiskohdista.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin on tarkoitus tavata Irlannin pääministeri Leo Varadkar tällä viikolla ja keskustella brexitin yksityiskohdista.

Britannian EU-eron on tarkoitus tapahtua lokakuun lopussa.

Lue lisää:

Brittilehdet: Moni konservatiiviministeri uhkaa erota Johnsonin suunnitelmien vuoksi

Analyysi: Brexit-neuvotteluissa edistystä, mutta ei maalia

Brexit-ehdotus ei vakuuttanut EU-puheenjohtajia – Juncker: "Ei täytä EU:n vaatimuksia"

Lähteet: Reuters